"Inget är större än ett Stockholmsderby"

- 26/03/2013, 11:43 -
Daniel Sjölund, här i sin gamla tröja, jublar efter straffmål.
1 av 3

Daniel Sjölund, här i sin gamla tröja, jublar efter straffmål.

SCANPIX SWEDEN

Sjölund har delade tankar kring att numera spela i Åtvidaberg.
2 av 3

Sjölund har delade tankar kring att numera spela i Åtvidaberg.

SCANPIX SWEDEN

Han vittnar om en saknad till Stockholmsderbyn, men säger även att det ska bli väldigt kul att spela för Åtvidaberg.
3 av 3

Han vittnar om en saknad till Stockholmsderbyn, men säger även att det ska bli väldigt kul att spela för Åtvidaberg.

Fotograf Robin Nordlund / Robin Nordlund

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Därför passar Nyheter24 på att ta tempen på alla lag – nu dags för Daniel Sjölund som tvingades att lämna sitt Djurgården för Åtvidaberg.

Daniel Sjölund har efter tio säsonger och 205 matcher i sitt älskade Djurgården lämnat för Åtvidaberg, efter att Stockholmslaget valt att inte förlänga.

– Det är klart att det känns trist att lämna Stockholm när man varit där så länge, men jag ser fram emot att få spela i Åtvidaberg, säger Sjölund till Nyheter24.

"Inget är som ett Stockholmsderby"

Det är av förståeliga skäl som "Daja" har delade känslor till att byta klubb. Det han kommer sakna mest från sin gamla klubb och stad är alla derbyn, särskilt säsongen 2003 när både Hammarby och AIK hade en plats i allsvenskan, och Djurgården vann guld. 

– Inget är som ett Stockholmsderby. Det är svårt att spela något större i Sverige, till och med i Norden. Det är störst. Publiken, stämningen, allt.

Trivs i Åtvidaberg

– Men jag tycker att det känns bra i Åtvidaberg. Nya kamrater och ny miljö. Vi har en riktigt bra kvalité i laget, ett skönt gäng helt enkelt. Sedan har vi inte spelat jättebra under försäsongen, vilket är trist. Vi har inte varit stabila över 90 minuter, utan haft ett starkt spel de första 30-35 minuterna, sedan tappar vi i slutet och svajar i andra halvlek. Men det är något vi kommer förbättra inför allsvenskan.

Swärdh hyllar Sjölund

Åtvidabergs tränare Peter Swärdh är väldigt nöjd med deras nyförvärv och talar mycket om en gedigen erfarenhet som kommer att tillföra mycket. 

– Han tillför både spelskicklighet, offensivt spel, stor erfarenhet och en förmåga att styra matcher. Han har SM-guld, tio års allsvenska och en internationell karriär i ryggen, det är en väldigt bra spelare som vi är stolta över att ha i vårat lag. 

Vad tror du om era chanser i årets allsvenska?

– I grunden är vi ett bra lag. Vi har hög kontinuitet, lite skador och bra förberedelser. Vi behöver bli bättre och ta lite fler poäng på bortaplan. Gör vi det har vi en god chans att ta oss dit vi vill, säger Swärdh.

Sjölund tror även han på en bra säsong, och på frågan om vad han tycker om Nyheter24:s föhandstips med Åtvidaberg på en tolfteplats i den allsvenska tabellen svarar han:

– Jag tycker att vi har betydligt mycket mer kvalité. Det är svårt att sätta en målsättning för hela året, vi pratar väldigt mycket om hur vi ska vinna varje match, ta poängen, sen får vi se hur långt det räcker. 

Det måste ha varit dubbla känslor att möta Djurgården i Svenska cupen?

– Visst är det så. Det är klart att man va besviken efter matchen, där vi ledde med 1–0 och hoppas att vi kan skapa ett tryck, men släpper in ett snöpligt mål. Självklart var det jättekul att supportrarna sjöng för mig och sådär, men det kändes konstigt också, att..vad ska jag säga. Motståndarna, mina gamla lagkompisar, gick fram och klappar framför supportrarna, och själv knallar man bara in. 

Sjölund ser dock fram emot fler möten med sitt förra lag, framför allt på nya arenan.

– Vi möter dem nu i vår igen på Kopparvallen, och sen är det på nya arenan i Stockholm, det ska bli jäkligt kul. 

Tar du i extra hårt mot dem? 

– Haha. Nja, oftast har man tänkt klart på matchen innan den börjar. När det väl är avspark spelar det ingen roll vilket lag man möter, då är det fullt fokus på att göra det bästa man kan för sitt lag.