BP-talangen Jakob Une Larsson är ett namn att lägga på minnet.
1 av 3
BP-talangen Jakob Une Larsson är ett namn att lägga på minnet. - Foto: Copyright: Expressbild / Photographer: Jimmy Larsson
Thiago Silva, Jakob Une Larssons backförebild.
2 av 3
Thiago Silva, Jakob Une Larssons backförebild. - Foto: Ap/ SCANPIX
Brommapojkarna firar ett av målen mot Öster (2-2).
3 av 3
Brommapojkarna firar ett av målen mot Öster (2-2). - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

"Det är i landslaget man vill hamna"

Sveriges nästa försvarsjätte spelar i Brommapojkarna. Nu Jacob Une Larsson, 18, är redo att först ta allsvenskan och sedan världen med storm.


Allsvenskan omgång 1

Häcken–IFK Göteborg 0–3 

Helsingborg–Djurgården 3–0

Syrianska FC–Kalmar 0–3

Mjällby–Norrköping 1–2 

Malmö FF–Halmstad 1–1

Gefle–Åtvidaberg 1–0 

Brommapojkarna–Öster 2–2 

Elfsborg–AIK 2–2

STOCKHOLM. Brommapojkarnas Jakob Une Larsson gjorde allsvensk debut hemma mot Öster i en match som slutade 2–2. Larsson är född 1994 och allsvenskans yngste startande mittback. Något som talangen själv inte har koll på. 

– Det hade jag ingen koll på men det är roligt. Det är kul att få spela, säger Jakob Une Larsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi fick ju en olycklig start med självmålet men jag är nöjd över min personliga insats. Laginsatsen var väl inte så bra, vi fick inte igång spelet riktigt. Det var väl lite premiärnerver.

"Thiago Silva är en förebild"

Jacob etablerade sig under hösten i superettan och har nu som 18-åring alltså debuterat och känna på hetluften i Sveriges högstaliga. Men förebilden, den hittar han bortom landets gränser.

– Jag har ingen riktig förebild i landslaget men det är ju klart man ser upp till dem, det är ju där man vill hamna. Thiago Silva är en förebild. Jag såg PSG mot Barca och jag tyckte att han var planens bästa spelare.

Jakob är ödmjuk när han pratar om framtiden.

– Målet i karriären är att vara frisk och glad. Jag vill komma så långt jag kan efter min egen förmåga och vara lycklig längs vägen. 

"Pontus Jansson har gjort det väldigt bra"

Jakob lyfter fram en annan ung mittback när han får frågan om vem som är allsvenskans bästa försvarare.

– Jag är ingen fotbollsfanatiker så jag har inte full koll på alla men Pontus Jansson har gjort det väldigt bra för sin ringa ålder. Men det finns en massa andra.

På söndagen möter Brommapojkarna formstarka IFK Göteborg. Dagen efter fyller Jakob 19 år.

– IFK gjorde det bra i premiären så det kommer att bli en tuff match. Vi kommer förmodligen spela mer defensivt men vi ska göra vårt bästa. Det finns poäng att hämta i Göteborg.

– Det skulle sitta fint med en seger på för att fira födelsedagen, säger Jakob.

/
IFK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.