Fredrik Reinfeldt höll en presskonferens efter hoten mot Djurgårdens tränare.
1 av 3
Fredrik Reinfeldt höll en presskonferens efter hoten mot Djurgårdens tränare. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Magnus Pehrsson valde att lämna Djurgården efter hot från arga supportrar.
2 av 3
Magnus Pehrsson valde att lämna Djurgården efter hot från arga supportrar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ordförande Tommy Jacobsson valde även han att lämna sin post.
3 av 3
Ordförande Tommy Jacobsson valde även han att lämna sin post. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"I dag slår de varandra, i morgon slår de sina kvinnor och barn"

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll i dag en presskonferens efter Mangus Pehrssons och Tommy Jacobssons avhopp. – I grunden ställer allt detta viktiga frågor till oss och det svenska folket: vad ska vi styras av?


STOCKHOLM. Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson hotades av arga supportrar efter en svag inledning på säsongen och därför hoppar nu Pehrsson och klubbens ordförande Tommy Jacobsson av sina poster.

Djurgården höll klockan 13.30 en presskonferens där klubben släppte nyheten. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt höll tre timmar efter en egen presskonferens där han fördömde det fotbollsrelaterade våldet.

"Hela samhället måste ställa sig emot det här"

– Igrunden ställer allt detta som hänt viktiga frågor till oss i regeringen och till svenska folket: vad skavi styras av? Huliganer eller demokratiska lagar och värderingar, säger han och fortsätter:

– Helasamhället måste ställa sig mot det här och visa att vi inte respekterar hot och våld. Alla supportrar måste vända sig mot detta, inte bara Djurgårdens. 

Reinfeldt berättar att regeringen tittar på nya lagar och regelverk som ska förhindra att huliganer kan sätta villkoren för svensk fotboll.

"Höja maxgränsen"

– Huliganregister finns med tillträdesförbud för enskilda personer.Vi är  beredda att titta på det och gåvidare. Nu är maxgränsen ett år, vi ska kolla på att förlänga det till tre år.

 Samhället måste markerar gränser. Vi skabestämma fortsättningarna, inte huliganerna som i dag tyvärr vann en stor seger.

Statsministern betonade att ett stort arbete görs för att hitta de skyldiga som hotade Pehrsson.

"Arga män i tron på att våld fungerar"

– Vi måste hitta dem, identifiera dem och lagföra dem. Det måste vara tydligt att konsekvenserna spelar en stor roll. När man kan hota och det inte leder till några konsekvenser leder det samhället i felriktning, säger han och fortsätter:

– Det här är arga unga män i tron på att våld fungerar. I dag slåss de motvarandra, i morgon slår de sina kvinnor och barn. 

Dif
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

2 timmar sedan

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

2 timmar sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

2 timmar sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

3 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.