Pehrsson avgår efter hot

- 26/04/2013, 13:27 -
Magnus Pehrsson lämnar sitt uppdrag som manager i Djurgården – efter hot av supportrar.

Magnus Pehrsson lämnar sitt uppdrag som manager i Djurgården – efter hot av supportrar.

Bildbyrån

Djurgårdens dåliga inledning på säsongen har skördat sina första offer. Både managern Magnus Pehrsson och klubbens ordförande Tommy Jacobsson avgår från sina uppdrag – efter hot mot managern under måndagen och tisdagen.

STOCKHOLM. Djurgården har bara plockat ihop en poäng och ligger sist i allsvenskan. Ett faktum som får ofattbar konsekvens. Både managern Magnus Pehrsson och ordföranden Tommy Jacobsson lämnar med omedelbar verkan sina uppdrag i klubben. 

Det efter hot mot Pehrsson både på telefon efter Djurgårdens förlust mot Elfsborg och efter lagets träning i tisdags. Tre personer ska då, oannonserat, ha kommit dit och varit hotfulla mot Djurgårdens före detta manager. 

– Hela situationen är naturligtvis både obehaglig och olycklig. Det långsiktiga arbete som jag lagt ned tillsammans med spelare och ledare, från ungdomsfotboll till a-lag, påverkas nu drastiskt av några enskilda individers brist på respekt för föreningen och mig som person, skriver Pehrsson på Djurgårdens officiella hemsida och fortsätter:

"Vill samtidigt tacka alla bra supportrar för ert stöd"

– Som situationen blev efter måndagens och tisdagens händelser kändes min situation, både privat och som manager inom Djurgården Fotboll, ohållbar och jag har därför tagit beslutet att lämna föreningen. Jag hoppas nu att det här blir en stark signal för att detta aldrig mer får hända inom en förening som Djurgården, som jag har ett stort hjärta för. Jag vill samtidigt passa på att tacka alla bra supportrar för ert stöd genom åren.

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobsson valde, som en direkt konsekvens av hoten mot Pehrsson, att även han avgå från sitt jobb. 

– Jag har nära till tårar. Jag kan inte vara företrädare för en förening där såna här element har så stor påverkan, säger Tommy Jacobsson på Djurgårdens presskonferens och fortsätter:

– Banderoller och sånt på arenan, det kan man hantera. Och det kan Magnus också. Men på det här sättet, det är överraskande.

Djurgården har anmält händelsen till polisen. 

Hur ser förutsättningar ut för att lösa det här brottet?

–  Ärendet är bara ett par timmar gammalt och vi har precis inlett en förundersökning. Nu pågår informationsinhämtning för att förhoppningsvis kunna få en eller flera misstänkta, säger kriminalkommissarie Lars Byström till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det är för tidigt att göra en bedömning av våra chanser att lösa det här.

De assisterande tränarna Anders Johansson och Martin Sundgren tar nu tillsammans över rollerna som huvudtränare.

Reaktionerna var många bland Djurgårdens supportrar och andra fotbollsinsatta efter beskedet. 

Djurgårdens mittback Mattias Östberg ville inte kommentera de chockartade uppgifterna.

– Jag har absolut inga kommentarer, säger han till Nyheter24.

Dif-spelarna har under fredagen kommenterat händelsen i ett gemensamt pressmeddelande.

"Det som hänt i dag är helt oacceptabelt, vi spelare och ledare kan aldrig tillåta att mörka krafter svartmålar vår kära förening. Konsekvenserna av detta kan i framtiden bli att så väl spelare som ledare och supportrar kan komma att välja andra föreningar framför Djurgården. Det som hänt förstör kärleken och glädjen till fotbollen och måste få ett slut. Får det fortsätta kan det rasera hela föreningens framtid. I dag är våra tankar hos Magnus Pehrsson.""

Samtidigt fördömer Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna handlingarna från de personer som har hotat managern.

"Det är med stor sorg vi nås av nyheten att MP och TJ lämnar DIF, särskilt sättet det sker på berör oss väldigt illa. Järnkaminerna tar avstånd från alla former av hot. Även om säsongen inte blivit vad vi önskade finns det aldrig någon giltig anledning att hota djurgårdare.", skriver de på sin hemsida och passar även på att uttrycka sitt stöd för Pehrsson och Jacobsson:

"Vi kommer inte glömma det Magnus och Tommy gjort för DIF"

"Vi vill med detta uttalande ge Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson vårt stöd och uttrycka vår ilska över det som skett. Just nu är DIF på botten på många sätt men vi är fast beslutna om att göra vårt för att fortsätta arbeta för DIF:s bästa, med start imorgon på Stadion mot Syrianska. Låt oss stå upp för Djurgården, för vårt lag och visa vilken supporterkultur vi står för. Vi kommer inte att glömma de viktiga saker som Magnus och Tommy gjort för DIF." 

Det är inte första gången som någon inom Djurgårdens ledning väljer att lämna sitt uppdrag på grund av hot. Så sent som i maj 2011 avgick den förre sportchefen Stefan Alvén efter att ha fått hem ett hotbrev riktat mot honom själv och hans familj.

16.30 under fredagen kommer Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att hålla en presskonferens om det som har hänt i Djurgården. 

Magnus Pehrsson inför säsongen till Svenska fans.