Stockholm

Sorg i AIK – Ivan Turina är död

Ivan Turina har dött.
1 av 5
Ivan Turina har dött. Foto: Stella Pictures/SCANPIX/Bilden är ett montage
AIK-målvakten dog i sitt hem.
2 av 5
AIK-målvakten dog i sitt hem. Foto: Christine Olsson/ SCANPIX
Turina dog troligtvis av hjärtstillestånd.
3 av 5
Turina dog troligtvis av hjärtstillestånd. Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Kroaten blev 32 år gammal.
4 av 5
Kroaten blev 32 år gammal. Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Han lämnar en fru och två döttrar efter sig.
5 av 5
Han lämnar en fru och två döttrar efter sig. Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

AIK:s målvakt Ivan Turina dog i natt. Det bekräftar klubben för Aftonbladet.
– Jag kan bekräfta att Ivan Turina är död men det finns inga misstankar om brott, säger Patrik Nuss vid Västerortspolisen.


STOCKHOLM. AIK:s förstemålvakt Ivan Turina har avlidit, 32 år gammal. Polisen blev underättade om dödsfallet vid 07.30 under torsdagsmorgonen. Det mesta talar för att det handlar om ett sjukdomsfall.

– Jag kan bekräfta att Ivan Turina är död men det finns inga misstankar om brott, säger Patrik Nuss, biträdande stationsbefäl vid Västerortspolisen till Aftonbladet.

När Nyheter24 pratar med polisen bekräftar de att han han med all sannolikhet har dött av hjärtstillestånd.

– Vi fick in ett larm nu på morgonen och ambulans åkte till platsen där det konstaterades att personen troligtvis drabbats av ett hjärtstillestånd. Han dödförklarades på plats i lägenheten, säger Martin Sjöli, vakthavande befäl vid Västerortspolisen. 

Hade ett hjärtfel sedan tidigare

Turina hade ett medfött hjärtfel, men det var inte livshotande, enligt AIK:s lagläkare Karol Zytol.

– Absolut inte. Vi kände till det här. Alla undersökningar och hjärtdoktorerna har godkänt honom, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi vet inte vad som har hänt. Han har inte haft några problem. Vi har gjort som vanligt, inklusive alla undersökningar. Jag känner inte till något annat hjärtfel, förutom att han hade ett litet fel på en hjärtklaff som han föddes med. Men han har inte sjuk för det. Det har inget ingenting med det här att göra, säger han till tidningen

Zytol berättar att han tidigt under torsdagsmorgonen fick besked att Turina hade svårt att andas. Klubbläkaren åkte då dit och när han kom hem till Turina vara han redan död.

– Han låg i sängen, lugn och inga tecken på något annat än att det skulle ha skett än i sömnen. Jag vill påpeka noga att Ivan har dött i sängen, inte i samband idrott över huvud taget, säger Zytol på presskonferensen. 

"Ivan var en ledare för mig"

Ivan Turina lämnar en fru och två döttrar efter sig.

AIK:s sportchef om sorgen efter Turina. 

– Ivan Turina var för mig ledarskap. Han har satt enorma avtryck på sig här. Och jag hoppas att ni, precis som vi, delar den enorma sorg som vi har tillsammans med Ivans familj i dag, säger sportchefen Björn Wesström på en extrainkallad presskonferens av AIK.

Klubbens tränare Andreas Alm hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han pratade med supportrar och den samlade pressen.

– Laget, spelarna, och ledarna på Karlberg har i dag en stor sorg och saknad. Ofattbart för oss alla att en så levande person som Ivan är, så levande karaktär, har vill jag så gärna säga, en sån karaktär inte finns med oss längre. Ivan är en person som man omedelbart saknar, hans morgonrutiner i matsalen, hans alldeles unika skratt. Alla tankarna går till hans familj, änka och döttrarna, säger han med en brusten röst. 

"Jag känner stor sorg och respekt för klubben"

AIK skriver även om Ivan Turinas död på sin hemsida.

– Det är med stor sorg och chock som AIK Fotboll kan bekräfta att målvakten Ivan Turina avled under natten mellan onsdag och torsdag. Ivan avled hastigt i sömnen och inga misstankar om brott finns i dagsläget, skriver de på hemsidan

Även konkurrenter och kollegor i allsvenskan är tagna efter det som har hänt och har svårt att sätta ord på sina känslor.

– Jag känner stor sorg och respekt och förståelse för klubben och för hans familj, säger IFK Göteborg-tränaren och den före detta AIK-tränaren Mikael Stahre till Nyheter24

"Vi skiter i att vi möter AIK i nästa match"

Rikard Norling, som tränade klubben mellan 2005 och 2008, 

– Man är ju chockad. Det är fruktansvärt. MFF:s tankar går naturligtvis till Ivans familj och lagkamrater. AIK går igenom en tuff tid nu, och våra hjärtan är med dem, säger han till Nyheter24

Målvaktskollegan John Alvbåge har svårt att förstå det som har hänt.

– Vi möter ju AIK i nästa match, men det skiter ju vi i. Jag tänker bara på hans familj. Helt sjukt, säger han till Nyheter24.

Många inom AIK, och fotbollen, är chockade efter beskedet.

Rivalen Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna har gått ut med sina kondoleanser efter målvaktens död.

"Vi möttes idag av det fruktansvärda och tragiska beskedet att AIKs målvakt, Ivan Turina 32, har avlidit. En ung man som lämnar jordelivet alldeles för tidigt och efterlämnar gravid fru och två döttrar. I tider som dessa lägger vi rivaliteten åt sidan och ger vår omtanke och kondoleanser till Ivans familj och alla aikare runt om i landet. Vila i Frid Ivan Turina", skriver föreningen på sin Facebook-sida

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.