Söndag 16 Maj
Stockholm

Alm till attack mot AIK:s försvar

I morgon möts Per-Mathias Högmo och Andreas Alm för första gången i ett stockholmderby.
1 av 3
I morgon möts Per-Mathias Högmo och Andreas Alm för första gången i ett stockholmderby. Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån
Andreas Alm sågar sitt eget försvar: "En och en är vi ganska mediokra på att försvara".
2 av 3
Andreas Alm sågar sitt eget försvar: "En och en är vi ganska mediokra på att försvara". Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån
Högmo är mest glad över att få vara med om ett stockholmsderby: "Svensk fotboll ska vara väldigt glada och nöjda över att ha ett sånt här derby".
3 av 3
Högmo är mest glad över att få vara med om ett stockholmsderby: "Svensk fotboll ska vara väldigt glada och nöjda över att ha ett sånt här derby". Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån

I morgon smäller det. Det första derbyt mellan AIK och Djurgården någonsin på Friends arena. Då går AIK-tränaren Andreas Alm ut och sågar sin egen backlinje dag innan match:
– En och en är vi ganska mediokra på att försvara oss, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
AIK–Djurgården

Skador/avstängningar: AIK: Ibrahim Moro. Djurgården: Daniel Amartey, Joel Riddez, Daniel Jarl, Petter Gustafsson.

Matchen spelas på Friends arena och börjar klockan 19.00.

Matchen sänds även i C More Sport

STOCKHOLM. Många supportrar, inom både AIK och Djurgården, känner nog en skräckblandad förtjusning inför säsongens första stockholmsderby. Men det är inte bara ett derby, det är dessutom en mycket viktig match för två lag som kämpar två olika strider i tabellen. AIK måste vinna för att kunna hänga på Helsingborg och IFK Göteborg i toppen av allsvenskan. Och trots två raka segrar kämpar Djurgården å andra sidan fortfarande för att lämna jumboplatsen i tabellen. 

Trots det var det två avslappnade tränare som mötte pressen dagen innan derbyt.

"Skapar vansinnigt mycket mer chanser i år"

AIK:s tränare Andreas Alm ville lägga korten på bordet och sågar det egna lagets defensiv ganska brutalt. Han berättar bland annat att de har försökt att "mörka" hur dåligt det egentligen har varit – men att det är omöjligt.

– Ni ser ju matcher också, att vi är ganska nära där vi var i fjol. Men så är det inte riktigt. Vi är ett lag som släpper till mer målchanser och skapar vansinnigt mycket mer målchanser än i fjol, säger han och fortsätter:

– En och en är vi ganska mediokra på att försvara men tillsammans kan vi göra det bättre.

"Ska vara glada över ett sånt här derby"

Djurgårdens nye tränare Per-Mathias Högmo, som fick inleda med en 1–0-seger mot Halmstad, ser mest emot chansen att få vara med under ett derby. Och tycker att vi i Sverige kan skatta oss lyckliga för att ha ett så känsloladdat derby.

– Svensk fotboll ska vara väldigt glada och nöjda över att ha ett sånt här derby. Det glädjer mig väldigt mycket att få vara med och uppleva det, säger han och utvecklar sitt resonemang genom att koppla till den norska fotbollen:

– Det finns ingen derbytradition i Norge på samma sätt som här i Stockholm. Cupfinalen är stor. Men den enda matchen som håller riktigt hög status är Lilleström mot Vålerengen.

Medan Högmo är mer inriktad på lagets utveckling ter sig Alm vara mer resultatorienterad – så målsättningen inför morgondagens match är klar.

– VInna, bara det det handlar om. Vi börjar med att vinna sen tar vi utvecklingen därifrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela