Torsdag 13 Maj
Stockholm

Inför skånederbyt: så ska MFF undvika ännu en skandal

2011 skakades fotbollssverige av det knallskott som kastades in och den huligan som sprang in på planen när MFF mötte Hif.
1 av 3
2011 skakades fotbollssverige av det knallskott som kastades in och den huligan som sprang in på planen när MFF mötte Hif. Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren
Knallskottet kastades mot Pär Hansson.
2 av 3
Knallskottet kastades mot Pär Hansson. Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren
Huliganen gick också mot Hansson men snabbt kunde polis brotta ner och bära honom av planen.
3 av 3
Huliganen gick också mot Hansson men snabbt kunde polis brotta ner och bära honom av planen. Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren

På onsdagen möts Malmö FF och Helsingborg i ett allsvenskt skånederby. Tidigare har de mötena kantats av stora problem – något som är svårt att undvika.
– Det är alltid så när mycket folk samlas, säger MFF:s Per Wellinder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Allsvenskan

1. Helsingborgs IF 9 22

2. IFK Göteborg 10 21 

3. IF Elfsborg 10 19 

4. Malmö FF 9 16 

5. Kalmar FF 10 16 

MALMÖ. 2011 skakades fotbollssverige av tråkiga scener från Malmö och från Swedbank stadion när en match mellan Malmö FF och Helsingborg fick avbrytas. Ett knallskott kastades in mot Hif-målvakten Pär Hansson och en huligan sprang sedan fram för att attackera honom.

Returmatchen blev efter det framskjuten på grund av ett supporterbråk i centrala Malmö där polisen var tvungen att skjuta varningsskott. 

På onsdagen möts lagen igen och Swedbank stadion är utsålt.

Finns det någon hotbild inför matchen?

– Njae inte någon direkt uttalad hotbild nej. Däremot är det ju alltid så när mycket folk samlas, säger Malmö FF:s kommunikationsansvarige Per Wellinder till Nyheter24.

Ni har haft problem innan, är ni oroliga över att det kommer vara oroligt under matchen?

– Det finns en kvarlevande bild sedan åttiotalet när man använde en term som heter läktarvåld men inne på arenan händer nästan inte någonting. Ibland väljer vissa grupper att söka konfrontation långt från stadion men runt en arena och på en arena är det oftast väldigt, väldigt lugnt. Det måste man ju komma ihåg.

Är ni inte oroliga för nya knallskott?

– Knallskott har vi haft vid två tillfällen. Första gången var i en match i Supercupen mellan MFF och HIF och sedan är det framför allt när Djurgården var här 2011 som det kastades in en fruktansvärt massa knallskott men sedan dess har vi inte haft några sådana incidenter. Så knallskott uppfattar vi inte som ett generellt problem.

Kommer ni att ha någon extra säkerhet under matchen?

– Som alltid inför sådana här matchers med mycket folk har vi en ganska tydlig sektionsindelning, i vanliga fall har vi en öppen arena där man kan röra sig runt på arenan, det kan man inte i en sådan här match utan man får stanna på den sektion som man har biljett för.

Viktor Olsson, aktiv i supporterföreningen MFF Tifosi 96, berättar för Nyheter24 att det från supportrarnas sida också jobbas för att skapa en säker atmosfär. 

– MFF-familjen med alla angränsande supporterföreningar har skrivit på ett avtal på hur man ska uppföra sig, säger han och fortsätter:

– De har också suttit i flera möten och har en ständig dialog med polisen.

Skandalscenerna MFF – Hif 2011


Kommentera
Kopiera länk
Dela