AIK:s tränare Andreas Alm i en stor intervju med Nyheter24.
1 av 4
AIK:s tränare Andreas Alm i en stor intervju med Nyheter24. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Han berättar om sorgen efter Ivan Turina: "Ivan var en sån person att det är omöjligt att inte börja tänka på honom när saknaden kommer in".
2 av 4
Han berättar om sorgen efter Ivan Turina: "Ivan var en sån person att det är omöjligt att inte börja tänka på honom när saknaden kommer in". - Foto: © BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
39-åringen berättar också att utländska klubbar har hört sig för om han är intresserad att byta jobb.
3 av 4
39-åringen berättar också att utländska klubbar har hört sig för om han är intresserad att byta jobb. - Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN
"Jag är inte rädd för att prata", säger han om Magnus Pehrssons avhopp från Djurgården.
4 av 4
"Jag är inte rädd för att prata", säger han om Magnus Pehrssons avhopp från Djurgården. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson

Alm jagas: "Klart att en AIK-tränare har ögonen på sig"

AIK har haft en tuff vår. Därför passade Nyheter24 på att sätta sig ner med tränaren Andreas Alm som berättar om hur AIK har hanterat sorgen efter Ivan Turina, att han är eftertraktad utomlands och att hamna i samma situation som Magnus Pehrsson.– Jag är inte rädd för att prata med AIK:are, säger han till Nyheter24.


Fyra snabba med Alm

Skott i krysset eller en avgörande brytning?

– Skott i krysset.

Spansk eller tysk fotboll?

– Spansk.

Messi eller Ronaldo?

– Messi. Han är bättre, så enkelt är det.

Andreas Granqvist eller Jonas Olsson?

– Oj, jag kan inte dem. Jag måste medge det. Jag var på tränarträff samma dag som vi spelade mot Färöarna och då frågade jag Hamrén lite grann om de två. Men jag såg inte landskampen senast. Jag såg matchen mot Österrike de sista 20 minuterna. Jag har inget grepp på dem så jag kan inte svara på den frågan.

Kaos, tragedi, sorg och uteblivna resultat. Det sammanfattar ganska väl AIK:s vårsäsong 2013. AIK tog bara två poäng på de fyra första matcherna i allsvenskan men har på slutet tagit sig sakta men säkert uppåt i tabellen igen. Det trots den ofattbara förlusten av allsvenskans kanske bäste målvakt Ivan Turina den 2 maj. När AIK:s huvudtränare Andreas Alm, 39, får välja tre ord att beskriva våren med är de två första just Ivan Turina. 

Drygt en månad efter den kroatiske målvaktens död är han, så klart, fortfarande i mångas tankar, men Alm säger att det har avtagit lite.

Pratar ni fortfarande om det i AIK?

– Ja. Ivan var en sådan person att du saknar honom omgående, och nu vill man gärna tala om honom när saknaden kommer över en. Han var en väldigt närvarande person över huvud taget så det är naturligt. Det är mer än en gång om dagen som hans namn kommer upp.

Hur har det gått att spela fotboll under de här förutsättningarna?

– Det har ju varit vårt sätt att komma tillbaka till vardagen och lyckligtvis är vår vardag att röra på oss fysiskt. De två sakerna går ganska väl ihop för att hantera svåra saker. Att få vara i rörelse, du mår bra av det, och också att få rensa huvudet med sina vardagliga rutiner. Men det är klart att vi har fått göra saker på ett annat sätt. Det är inte varje dag, varje år eller varje liv som spelare åker på begravning till en nära vän och lagkamrat på fredagen och sedan spela en allsvensk bortamatch på söndagen.

Hur har det varit med koncentrationen under matcherna efter den här tragedin?

– Jag tycker att spelarna har gjort det väldigt bra. Jag tycker att spelarna har visat en enorm mänsklighet till Ivans familj, till varandra, till klubben och supportrarna. Många andra har också skänkt den värmen till Ivans familj och laget och klubben. Både egna supportrar och andra klubbar, säger han och fortsätter:

– Vi har fått hantera matcherna på ett litet annat sätt. Emellanåt tycker jag att det har varit lönlöst att gå in på detaljer. Det kanske mer har handlat om att vara påkopplade fysiskt. Har vi klarat av det fysiska, då har vi hanterat spelet bra, men vi har haft svårare att blanda det med taktiska drag i vissa matcher.

Det tredje ordet Alm valde, för att beskriva AIK:s säsongsstart, var underkänt. Alm är inte nöjd med att laget placerar sig på en sjundeplats efter elva omgångar.

– Även om det inte är så många poäng upp till topp tre är det väldigt många poäng upp till de som leder serien. Utifrån vår målsättning skulle ha vunnit två matcher till hemma. 16 poäng är inte godkänt.

"Hade gärna bytt några bortasegrar"

Han är framför allt missnöjd med spelet på hemmaplan.

– Jag hade gärna bytt några bortasegrar mot några hemmasegrar. För så är det ju, det kommer fler människor, vi flyger mera in i säsongen om vi vinner hemma. Så att jag hade gärna vunnit fler matcher hemma.

Media, spelare och AIK:s supportrar har varit kritiska mot både gräsplanen och akustiken på klubbens nya hemmamark Friends arena. Men Alm vill inte skylla den skrala poängskörden på förutsättningarna i Solna.

– Vi borde kunna vinna ändå. Gräset var inte optimalt mot Malmö men vi spelade jäkligt bra ändå. Jag kommer inte att hålla på att älta gräset och sånt. Det är som det är och vi får se med tiden hur det blir.

AIK:s tränare vill inte heller klaga på akustiken. 

– Nej, jag tycker att det har varit en fantastisk stämning där. Sen om akustiken kunde ha varit annorlunda, det vet jag inte. Men jag tycker att våra supportrar i så fall har övervunnit akustiken. För jag tycker både mot Syrianska och Göteborg och ytterligare någon match att det har varit riktigt bra stämning. Sen om man kan jämföra med andra arenor är det möjligt. Men både med tak och utan taket så har supportrarna sett till att akustiken, om den är dålig, varit fantastiska. 

"Har funnits förfrågningar från utlandet"

Alm berättar att han trivs "fantastiskt bra" i AIK och att han bara ser till framtiden med "AIK-ögon" – men också att han haft fått intresseförfrågningar om tränarjobb utomlands.

 Det har funnits lösa förfrågningar, inte konkreta erbjudanden. Jag hör ju via agenter och det är klart att en AIK-tränare har ögonen på sig. Men jag har sagt att så länge jag är i AIK kommer jag inte att ägna någon tid åt det. Jag är där jag är. Jag känner mig verkligen inte på väg någonstans.

Inte ens förbundskaptensjobbet i Sverige verkar locka 39-åringen.

– Nej, faktiskt inte. Jag är dålig på att fly från det jag håller på med för tillfället. Utmaningarna kommer alltid att vara tillräckliga i AIK, säger han och fortsätter:

– Även om jag skulle kunna tänka mig det någon gång så är det ingenting jag går omkring och tänker på. 

Det är inte bara AIK som har haft en kaotisk säsong hittills i allsvenskan. Rivalen och lokalkonkurrenten Djurgården har dragits med publikskandaler som bland annat mynnade ut i att tränaren Magnus Pehrsson och klubbens ordförande Tommy Jacobson avgick. Det efter att Pehrsson känt sig hotad när han fick samtal och möttes upp på träningsanläggningen av anhängare till klubben.

"Jag är inte rädd för att prata"

Alm berättar att han ofta har en dialog med AIK-fans från alla supportergrupper på träningsanläggningen Karlberg, i samband med föreningsmöten och efter matcher.

– Jag är inte rädd för att prata. Kommer AIK:are hit på träning och kommer fram och vill prata så… jag känner ju igen ansiktena från både läktarna och tidigare träningar. Jag har inga problem med det. Jag pratar gärna med AIK:are – i klubben vi har en fin gemensam nämnare, säger han och fortsätter:

– Om man är tränare för AIK spelar det ingen roll om man vinner serien eller kommer tvåa, folk kommer alltid att ha åsikter ändå. Om du frågar de flesta så skulle de inte spela med samma startelva som jag tar ut. De ifrågasätter den startelva jag tar ut, varje vecka.

Alm berättar att han aldrig har känt någon rädsla för att bli hotad på grund av sitt yrke – och har svårt att sätta sig in i situationen om anhängare skulle ta sig till hans hem. 

– Det är jättesvårt att sia om det så. Jag vet inte. Jag träffar ju AIK:are överallt. Jag träffar dem på min gata. Vi vill samma saker, att AIK ska vinna. 

"Kan både hjälpa och stjälpa"

 Alm har under delar av sitt liv jobbat som journalist för både lokaltidning och teve. Något som bör ha gett honom fördelar i hans kontakt med media. Men AIK:s tränare ser det på två sätt.

– Den kan både hjälpa och stjälpa säkert. Jag kan bli jäkligt irriterad på, inte på vad som skrivs, utan snarare om frågor som ställs och så där. Alla frågor är förstås tillåtna men när de ställs och inte tål en fråga tillbaka kan jag tycka att det blir en nackdel för mig. Då måste jag ägna mig mer åt journalistyrket än att svara på frågor som tränare. Men jag har blivit bättre på det, säger han och fortsätter:

–  Det kan vara till min nackdel om jag börjar peta i att journalisterna borde jobba på ett annat sätt snarare än att svara på frågor om AIK. Jag har lindat in mig i det där ett par gånger. Samtidigt vill jag, om jag ska svara på frågan, att journalisten förstår vad han frågar. Då brukar jag ställa motfrågor. Får jag frågor som är två frågor i en eller frågor redan fyllda med värderingar och åsikter från journalisten, då vill jag gärna rensa bort det innan jag svarar, så att det blir mitt svar och inte en spegling av den dåliga frågan. Det tycker jag snarare är ett engagemang i intervjun om frågeställningen än att det betyder att jag är motvillig att svara på frågor.

Du tror att du uppfattas så?

– Jag vet att jag uppfattas så. Det har varit så i början men nu tror jag att det är ganska lugnt när folk har vant sig. Förut kan det ha varit till min nackdel. Numera tror jag bara att det är positivt.

Alm vill inte stänga några dörrar för en framtida karriär som journalist, framför allt eftersom han kan sakna tiden som jagande reporter.

– Det gav också ett adrenalinpåslag. Det är en puls i att jobba som journalist. Framför allt på dagstidning, när det handlar om nyhetsdelen där. Det är många saker där med lämningstider och jaga nyheter som är en bra kick. Vi får se vad som händer i framtiden om jag säger så.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hirscher siktar på comeback

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

1 timme sedan
Filip Forsberg fortsätter leverera för sitt Nashville Predators i NHL-ishockeyn. I den andra åttondelsfinalen mot Vancouver gjorde svensken det matchavgörande målet, och Nashville utjämnar därmed serien till 1–1 i matcher.

Florida vann efter galna räddningar

3 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

idag 04:50
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.