Lördag 8 Maj
Stockholm

Målet: Om 40 år ska robotar vara bättre världsmästarna i fotboll

Här är några exempel på robotar i "VM för robotar" – som anordnas för att robotar en dag ska bli bättre än människor på fotboll.
1 av 4
Här är några exempel på robotar i "VM för robotar" – som anordnas för att robotar en dag ska bli bättre än människor på fotboll. Foto: Faksimil/Daily Telegraph
De är fortfarande rätt så osmidiga än så länge robotarna.
2 av 4
De är fortfarande rätt så osmidiga än så länge robotarna. Foto: Faksimil/Daily Telegraph
De kommer i olika storlekar.
3 av 4
De kommer i olika storlekar. Foto: Faksimil/Daily Telegraph
En robot kostar mellan 34 000 och 235 000 kronor.
4 av 4
En robot kostar mellan 34 000 och 235 000 kronor. Foto: Faksimil/Daily Telegraph

Hört talas om RoboCup? Det är robot-VM i fotboll. De tusentals deltagarna har nu satt upp ett gemensamt mål – att bli bättre än världens bästa fotbollslag 2050.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Robotarna

Kostar mellan 34 000 och 235 000 kronor styck. 

De vanligaste robotarna, och de mest funktionella just nu, har en höjd på 130 centimeter. De i mänsklig storlek har fortfarande problem med balansen. 

Eindhoven. Under natten till måndag möttes världens kanske två bästa landslag. Brasilien utklassade de senaste årens giganter Spanien med 3–0 och visade världen att de blir att räkna med nästa års i hemma-VM 2014. Men 2050 kan det se annorlunda ut. Då kanske framtidens Neymar, Fernando Torres och Paulinho ställs mot robotar också. Eller det är i alla fall arrangörerna till RoboCup, som avgörs just nu Holland, stora förhoppning. Målet? Att robotar ska bli bättre än världens bästa fotbollsspelare.

Tusentals robotar i klasserna, liten, stor, mänsklig storlek och virtuella deltar i RoboCup. Robotarna är fortfarande väldigt stabbiga och tappar balansen lätt men förhoppningen är att utvecklingen ska gå snabbt. Så fort matcherna är igång styr robotarna sig själv helt, förutom om de går sönder, då det är okej att byta ut dem. De kommunicerar med varandra genom trådlösa nätverk och robotarna i den stora klassen har en maxhastighet på 22 kilometer i timmen, enligt APTN


Kan de bli lika bra som människan på att spela fotboll tro?

Kommentera
Kopiera länk
Dela