Tisdag 30 Nov
Stockholm

AIK kan krävas på tolv miljoner kronor

En bolag i Panaxiakoncernen, Skyddsbolaget, ska ha gett AIK tolv miljoner kronor – pengar som ska ha kommit till via bedrägerier.
1 av 2
En bolag i Panaxiakoncernen, Skyddsbolaget, ska ha gett AIK tolv miljoner kronor – pengar som ska ha kommit till via bedrägerier. Foto: SCANPIX
Panaxia försattes i konkurs den 5:e september 2012. Företaget har varit en av AIK:s främsta sponsorer sedan 90-talet.
2 av 2
Panaxia försattes i konkurs den 5:e september 2012. Företaget har varit en av AIK:s främsta sponsorer sedan 90-talet. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Tolv miljoner kronor. Så mycket ska AIK ha fått från företaget Skyddsteknik. Pengar som, enligt Sveriges Radio, kommer från bedrägerier:
– Jag känner inte till det, säger AIK:s vd Thomas Edselius till SR.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Panaxia

2012 försattes AIK:s storsponsor Panaxia i konkurs. Säkerhetsbolaget ska enligt tidigare uppgifter ha lånat ut elva miljoner kronor till AIK för att betala av löner till spelare och ledare. Något som AIK:s vd Thomas Edselius  förnekade.

– Det har inte lånats ut några elva miljoner till oss. Även om detta var före min tid, så kan jag säga att det har vi inte fått, sa han enligt Dagens Industri.

STOCKHOLM. För fyra år sedan fördes tolv miljoner kronor, vid tre olika tillfällen, över från företaget Skyddsteknik till AIK. Pengar som enligt Sveriges Radio har kommit till vid bedrägerier. Enligt SR ska Skyddsteknik ha löst ut runt 70 miljoner kronor genom bedrägerier via värdeväskor. Något som konkursförvaltaren för Skyddsteknik, Stefan Christensson, bekräftar:

– Jo, det är riktigt, Skyddsteknik Sverige så har det ju skett transaktioner framförallt under 2009 då med närstående bolag men även då AIK. Ja, det är bland annat när det gäller AIK är det ganska stora belopp då överstigande tio miljoner kronor, säger han till SR.

Nu kan AIK krävas på tolv miljoner kronor i efterhand.

– Det blir ju naturligt för mig från konkursboets sida då att kräva återbetalning av de här perngarna om det inte finns något tillförlitligt underlag som förklarar transaktionen, säger Christensson till SR

"Jag känner inte till det"

Men AIK:s vd Thomas Edselius känner inte till transaktionerna.

– Nämen det är mycket pengar och det är mycket pengar i ett bolag som AIK så att ... det skulle verkligen vara något som stack ut om vi skulle få det på någon typ av sponsring, bidrag alltså det borde jag känna till, men ja, nej, jag känner inte till det, säger Thomas Edselius.

SR ska ha fått lyssna på telefonsamtal där en före detta styrelseledamot i Panaxia, Skyddsteknik ligger under samma koncern, pratar med en högt uppsatt vd inom samma bolag.

"Grov ekonomisk brottslighet, bokföringsbrott och hela den här skiten. Alltså pengar som har kommit och som har gått till Panaxia, förstår du?"

"Ja..."

"Bland annat tolv miljoner till AIK liksom. Nämen alltså det det så sjukt det här så att det...", säger de enligt SR

Kommentera
Kopiera länk
Dela