Överskottet från välgörenhetsmatchen mellan AIK och Dinamo Zagreb skulle oavkortat gå till Ivan Turinas familj.
1 av 4
Överskottet från välgörenhetsmatchen mellan AIK och Dinamo Zagreb skulle oavkortat gå till Ivan Turinas familj. - Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX
Nu visar det sig att AIK har gjort avdrag för exempelvis tifot och lunch till AIK:s spelare i Kroatien.
2 av 4
Nu visar det sig att AIK har gjort avdrag för exempelvis tifot och lunch till AIK:s spelare i Kroatien. - Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX
Av intäkterna på 1 374 449 kronor har klubben gjort avdrag på 774 318 kronor.
3 av 4
Av intäkterna på 1 374 449 kronor har klubben gjort avdrag på 774 318 kronor. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
AIK:s ordförande Johan Segui säger att "det är viktigt att få till det här bra".
4 av 4
AIK:s ordförande Johan Segui säger att "det är viktigt att få till det här bra". - Foto: SCANPIX SWEDEN

AIK i ekonomisk tvist med Ivan Turinas änka

UPPDATERAD. Välgörenhetsmatchen mellan AIK och Dinamo Zagreb skulle generera pengar till Ivan Turinas familj. Nu visar det sig att klubben har gjort avdrag på bland annat tifo och lunch till AIK-spelarna från den summa Senka Turina och deras barn skulle få, enligt Expressen.


Så dog Ivan Turina

Efter en ytterligare analys har man konstaterat att Ivan Turina dog av plötslig hjärtdöd, som kan inträffa vid hjärtrytmrubbning. Inga yttre skador har kunnat påvisats. Däremot har man funnit en mutation i en gen som sammankopplas med hjärtproblem

Under onsdagen fastställdes dödsorsaken till Ivan Turinas tragiska bortgång den 2 maj. Man konstaterade att han dog av plötslig hjärtdöd utan påverkan av yttre omständigheter. Till Turinas minne, och som ekonomiskt stöd till Turinas familj och änka, anordnade AIK en vänskapsmatch mot hans gamla klubb Dinamo Zagreb den 13 maj. Tanken var då att allt överskott i intäkter från den matchen skulle gå till änkan Senka Turina och deras barn. 

Nu avslöjar Expressen att AIK har gjort flera märkliga avdrag från den summa som Senka Turina skulle få – något som har gjort henne både upprörd och ledsen.

Betalade AIK-spelarnas lunch i Kroatien

Enligt tidningen ska klubben ha dragit av 774 318 kronor i kostnader från den totala summan av intäkterna på 1 374 449 kronor.

Några av de avdrag som har gjorts är tifo för 10 000 kronor, tröjor från AIK-shopen till familjen för 1 050 kronor, familjens loge på matchen för 27 278 kronor, en p-bot på 900 kronor för Ivans vänner i hans bil och de ska dessutom ha dragit av lunchen som AIK-spelarna åt i Kroatien i samband med hans begravning för 7 986 kronor.

– Det låter som lite konstiga avdrag. Lunch i Kroatien och avdrag för tifo, det känns lite så där. Det är viktigt att få till det här bra. Det är sagt att överskottet ska gå till familjen, säger AIK:s ordförande Johan Segui till Expressen.

Får inte sign on-bonusen

Dessutom ska Ivan ha en sign on-bonus innestående efter hans nya kontrakt 2013. En bonus som AIK har bett om att få vänta med utbetalningarna på, på grund av dålig likviditet. Enligt en överenskommelse var tanken att pengarna, totalt 1 500 000 kronor, skulle komma i två omgångar 2014 och 2015. Men Senka Turina kommer aldrig att få se de pengarna.

– Han hade ju avtal under 2013. Det nya började gälla 2014 och det var då det skulle betalas ut. Bonusen kan först delas ut när avtalet börjar gälla, säger Segui till Expressen.

"Kommer se över mindre poster"

Ivans nära vän Jerko Leko sköter kontakten med AIK för familjens räkning – men vill inte kommentera uppgifterna.

AIK har under torsdagen publicerat ett pressmeddelande på sin officiella hemsida. De redovisar sina intäkter och skriver att 650 000 kronor plus 130 000 kronor som kommit in via supportergrupperingar ska skänkas till Senka Turina med familj. De lovar dessutom att se över de tvivelaktiga avdrag som har gjorts.

– Det finns vissa mindre poster i redovisningen som AIK kommer att se över och troligtvis korrigera, men klart är att drygt 780 000 SEK kommer att tillfalla Ivans familj, skriver de på hemsidan

/
/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.