Lördag 19 Jun
Stockholm

AIK:s protest mot polisnotorna: "Det är inte demokratiskt"

AIK protesterar återigen mot polisnotorna.
1 av 5
AIK protesterar återigen mot polisnotorna. Foto: Bildbyrån/AIK
På AIK:s hemsida möts man av den här.
2 av 5
På AIK:s hemsida möts man av den här. Foto: Faksimil/AIKFOTBOLL
AIK betalar 3,5 miljoner kronor i polisnotor den här säsongen.
3 av 5
AIK betalar 3,5 miljoner kronor i polisnotor den här säsongen. Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Klubbens ordförande Johan Segui är kritisk till polisnotor.
4 av 5
Klubbens ordförande Johan Segui är kritisk till polisnotor. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX
På grund av polisnotorna får AIK:s supportrar betala en "polisavgift" på 20 kronor extra för varje matchbiljett.
5 av 5
På grund av polisnotorna får AIK:s supportrar betala en "polisavgift" på 20 kronor extra för varje matchbiljett. Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN

"Gå 2 – betala för 3". Den texten möts besökare på AIK:s hemsida av inför mötet mot Gefle på lördag. AIK:s ordförande Johan Segui har tröttnat på polisnotorna som kostar klubben tre miljoner per år:
– Hela vår verksamhet blir lidande, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om polisnotorna

Sedan hösten 2011 har polisen fakturerat idrottsaktiebolag för bevakningen av deras matcher. Till en början fick storklubbarna i Stockholm en "rabatt" men denna har tagits bort under stora protester. Fakturorna har nyligen fått kritik för att priset är för högt och för att polisen inte har några underlag till uträkningarna av vad olika "tjänster" kostar.

STOCKHOLM. De så kallade polisnotorna har under året varit ett gissel för de svenska elitklubbarna. Den tidigare rabatten på poliskostnaderna vid klubbarnas hemmamatcher har försvunnit så nu måste de betala den full avgiften för varje polis. En avgift som de dessutom inte kan kontrollera själva.

– Det här är helt oacceptabelt. Vi faktureras för en extra punktskatt och våra kunder får betala en dubbel avgift för polisen, säger AIK:s ordförande Johan Segui till Nyheter24.

Kostar AIK 3,5 miljoner kronor

För två veckor publicerade AIK ett pressmeddelande där de berättade att de tvingas höja biljettpriserna på sina hemmamatcher för att ha råd med att betala polisnotorna. En "polisavgift" som kostar klubben 3,5 miljoner kronor varje år.

Under fredagen kom nästa protest mot polisnotorna från AIK. När man klickar sig in på hemsidan möts man av en stor "annons" med rubriken "Gå 2 – betala för 3". Där förklarar klubben varför supportrarna tvingas betala 20 kronor extra i biljettavgift varje match – samtidigt som de kritiserar just polisnotorna.

"En kostnad som ingen kan kontrollera"

"Det är nuvarande lagstiftning som gör att du själv betalar för din polis när du går och ser på AIK. Skattebetalande åskådare får alltså betala en extra gång för det polisskydd som vanligtvis betalas helt via skattesedeln", skriver AIK på hemsidan

AIK:s ordförande Segui blir arg när han tänker på polisnotorna.

– Det är en kostnad som ingen kan kontrollera. Du kan varken påverka eller få reda på vad vi blir fakturerad för. Det är varken konkurrenskraftigt eller demokratiskt. Det är godtyckligt, säger han.

Vad är det ni vill få ut av ert meddelande på hemsidan?

– Det är information till våra besökare. Sedan är det naturligtvis bra om det skapar debatt i media. Förhoppningen är att de ska förstå att den förhöjda avgiften är odemokratisk och hur godtyckligt det är. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela