En person skadades och ligger på intensiven med hjärnblödning efter Stockholmsderbyt.
1 av 7
En person skadades och ligger på intensiven med hjärnblödning efter Stockholmsderbyt. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Dan Blomberg, ordförande för Järnkaminerna, är mycket kritisk till polisens agerande – medan polisen menar att personen skadades efter en sammandrabbning mellan supportrar.
2 av 7
Dan Blomberg, ordförande för Järnkaminerna, är mycket kritisk till polisens agerande – medan polisen menar att personen skadades efter en sammandrabbning mellan supportrar. - Foto: Privat
Redan innan matchen mellan Djurgården och AIK skedde sammandrabbningar mellan polisen och supportrar.
3 av 7
Redan innan matchen mellan Djurgården och AIK skedde sammandrabbningar mellan polisen och supportrar. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
Bland annat på grund av att en polis bar ett "Defend söderort"-märke på sin hjälm.
4 av 7
Bland annat på grund av att en polis bar ett "Defend söderort"-märke på sin hjälm. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
AIK:s ordförande Johan Segui var mitt bland supportrarna.
5 av 7
AIK:s ordförande Johan Segui var mitt bland supportrarna. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND
AIK-supportrar på Skanstullbron innan derbyt.
6 av 7
AIK-supportrar på Skanstullbron innan derbyt. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Djurgårdssupportrar och polisen innan derbyt.
7 av 7
Djurgårdssupportrar och polisen innan derbyt. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

"Snart dödar polisen den första supportern"

UPPDATERAD. En Djurgården-supporter ligger på sjukhus med hjärnblödning efter torsdagens Stockholmsderby. Enligt Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg är det polisens fel – enligt polisen är det orsakat av en sammandrabbning mellan supportrar. Nu har Stockholmspolisen anmält sig själva för att ta reda på vad som hänt.


Kaos även innan match

När AIK:s supportrar skulle marschera in till Tele2 Arena uppstod bråk med polisen. Det på grund av att en polis bar ett Hammarby-klistermärke, men även AIK- och Djurgårdensymboler på sin kravallhjälm.

– Det var omdömeslöst av han att ha de märkena. När det uppmärksammades så tog vi bort dem direkt. Jag hoppas inte att det ska hända igen, säger Lars Byström, presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen, till Nyheter24

Alla som följde Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena fick se en fin match som slutade 2–2. Men utanför arenan utspelade sig desto dystrare scener.

När alla supportrar skulle ta sig ifrån arenan uppstod trängsel vilket ledde till sammandrabbningar mellan polisen och fansen. 

Enligt Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg skadade sig en Djurgården-supporter så pass illa av polisen att han nu ligger på intensiven med en hjärnblödning, på grund av polisen.

– Jag hörde det här från en annan djurgårdare nu på morgonen som kände den här killen. Jag vet inte hans status förutom att han har fått en hjärnblödning och att han ligger på intensiven, och det låter ju uppenbarligen ganska allvarligt, säger han till Nyheter24

Blomberg, själv hamnade mitt i tumultet efter matchen, berättar att han såg "en kille som låg ner och blödde från huvudet" som han misstänker kan vara mannen som ligger på sjukhus. Han är nu starkt kritisk mot polisen och deras insats efter matchen.

– De skötte inte organisationen efter matchen så det uppstod trängsel. Polisen använde både pepparspray och batonger mot supportrarna. Jag är tyvärr inte förvånad men det är inte värdigt en rättsstat och ett demokratiskt land att en statsmakt gör så här. 

Lars Byström, presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, bekräftar uppgifterna att en supporter ligger på sjukhus – men säger att det beror på bråk mellan supportrar.

– Det stämmer att en fick åka till sjukhus efter ett slagsmål efter matchen mellan supportrarna.

Det var inte polisen som slog honom?

– Lyssna på vad jag säger, det var emellan supportrarna.

Enligt polisens hemsida greps 17 personer i samband med Stockholmsderbyt. 

Den skadade supportern ska under fredagen ha flyttats till en vanlig vårdavdelning och uppges vara okej sett till omständigheterna.

Uppdatering 19.12:

Stockholmspolisen har nu anmält sig själva i hopp om att ta reda på vad som hänt inför och efter derbyt.

– Vi har upprättat en anmälan och det pågår en intern utredning. Det som ska utredas är vad som har hänt, var det har hänt, och vem som har gjort det, säger presstalesmannen Kjell Lindgren till Dagens Nyheter.

Enligt Lindgren är det dock inte situationen med den skadade supportern som ligger bakom anmälan. Eftersom det är Stockholmspolisen som anmäler sig själva kommer de inte att utreda saken.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.