Onsdag 26 Jan
Stockholm

"Vi kommer alla sakna Högmo"

Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist tycker att det känns dystert att Per-Mathias Högmo lämnar svensk fotboll.
Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist tycker att det känns dystert att Per-Mathias Högmo lämnar svensk fotboll. Foto: Nyheter24

Om en vecka byter Per-Mathias Högmo Sverige mot Norge. En stor förlust inte bara för Djurgården utan hela Fotbollssverige, skriver Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

Han har förstått vad det handlar om, den gode Per-Mathias. Inte nog med att han är en meriterad och kunnig tränare. Han vet dessutom hur man charmar hela Fotbollssverige – och det är inte bara djurgårdare som har fallit för honom.

Vid otaliga tillfällen har han hyllat motståndarlagen på presskonferenserna efter matcherna. Det senaste exemplet var bara för två omgångar sedan när han delade ut beröm till Kalmar FF, deras nybyggda arena och hela staden.

Hans ödmjuka inställning och vänliga uppsyn har lett till att hans tränarkollegor har hyllat honom; till och med önskat att han ska stanna kvar i svensk fotboll. 

– Jag tycker att han har kommit in på ett väldigt ödmjukt sätt, med kunskap och glimt. När vi får in tränare utifrån är det viktigt att det blir ett lyft och att det för svensk fotboll framåt. Det tycker jag verkligen att han gör. Min bedömning utifrån, min magkänsla, säger att han är bra för svensk fotboll, sa guldtränaren Rikard Norling till Aftonbladets nyhetsjägare Robert Laul efter Djurgårdens 2–0-seger på Swedbank Stadion i september.

Men det norrmannen främst har lyckats med är att få med alla journalister på sin sida, något som man varken ska överskatta eller underskatta. 

Jag träffade honom för första gången på presskonferensen när han presenterades som Djurgårdens nye tränare i maj. Redan där och då blåste han över oss journalister som en frisk vind. Han hälsade glatt, tog oss i hand, slog oss i ryggen och skrattade – jag visste inte hur rätt jag hade när jag skrev att han var Norges svar på Tommy Söderberg då. Det hör inte till vanligheterna. Med en överhängande risk att låta bitter misstänkliggörs vi journalister ofta så fort vi ställer en fråga. Så har jag aldrig upplevt det med Djurgårdens tränare, trots att jag har träffat och pratat med honom ett femtontal gånger.

I måndags satt jag ner med honom för en längre intervju på Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs. Efter den matiga och givande intervjun, där han till och med hyllade den svenska journalistkåren, tackade han för det fina samarbetet vi har haft under de här månaderna. 

Det kan tyckas vara inavelsjournalistik för journalister och jag kanske är naiv när jag tänker att det var genuina ord. Han fick ju aldrig uppleva någon riktig svacka och blev aldrig satt under press. Men det som slog mig i efterhand var att det ÄR så här det ska vara. Alla aktörer gynnas av det i längden; vi journalister, klubbarna med spelarna och ledarna men framför allt alla supportrar. De som ofta bara kan följa sina förebilder genom medierna som kanal. 

Jag är övertygad om att Rikard Norling hade rätt; Högmo var bra för svensk fotboll. Därför känns det dystert att resan med norrmannen tar slut här.

Så ni är inte ensamma djurgårdare, vi kommer alla att sakna Per-Mathias Högmo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt