Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MFF-stjärnan: Vi kan nå gruppspelet i CL och vinna allsvenskan

Simon Thern tror mycket på Malmö FF den här säsongen.
1 av 4

Simon Thern tror mycket på Malmö FF den här säsongen.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

21-åringen är en av MFF:s viktigaste spelare på mittfältet den här säsongen.
2 av 4

21-åringen är en av MFF:s viktigaste spelare på mittfältet den här säsongen.

BildbyrŒn / BILDBYRN

Han var uttagen i Erik Hamréns trupp i januariturnén men tvingades tacka nej efter att ha dragit på sig magsjuka.
3 av 4

Han var uttagen i Erik Hamréns trupp i januariturnén men tvingades tacka nej efter att ha dragit på sig magsjuka.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

Simon tillsammans med farsan Jonas Thern.
4 av 4

Simon tillsammans med farsan Jonas Thern.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

Sport | 02/03/2014 14:22

Malmö FF:s Simon Thern om skadeproblemen under försäsongen, sina gener – och varför MFF har en bra chans att både vinna allsvenskan och ta sig till gruppspelsfasen i Champions League.

Simon Thern har haft en tuff försäsong. Han blev uttagen till landslagets januariturné men blev tvungen att tacka nej på grund av en efterhängsen magsjuka som fick honom att gå ner "4-5 kilo på tre dagar". Därefter har han dragit på sig en inflammation i ett ledband i knät som har hållit honom borta från full träning i ett par veckor. 

"Glad att skadan kom nu"

Men den störda träningsrytmen är ingenting som kommer att straffa 21-åringen, som blev inbytt i 62:a minuten i MFF:s segermatch mot Degerfors i Svenska cupen, längre fram i säsongen tror han.

– Jag är glad att den kom nu, så den inte kommer mitt i skiten. Mitt i Champions League-kvalet eller så, det hade varit värre. Jag har aldrig haft något problem med min fysiska status så, jag har alltid varit väldigt lättränad. Jag orkar springa. Jag har väl lite det i blodet, man har gener som är ganska bra. Jag är lättränad och känner mig i bra fysisk form.

Är det lika med farsan?

– Hans lungor i alla fall. Sedan med kroppen så ser vi lite olika ut nu, haha. Men lungorna har han ju och hade han ju när han var väldigt bra. 

Nu ska han och Malmö FF försöka med något som inget svensk lag har gjort sedan IFK Göteborg för nästan 20 år sedan – det vill säga vinna både allsvenskan och nå gruppspelsfasen i Champions League. 

Allsvenskan och Champions League-kval väntar, triggar det igång dig lite extra inför den här säsongen?

– Champions League-kvalet absolut. Men samtidigt är det fullt fokus på att vinna allsvenskan också. Vi får ju bygga upp en tradition i klubben, som fanns tidigare då de vann mycket på samma gång. Vi ska göra så gott vi kan i både allsvenskan och Champions League så får vi se hur det går.

Kan man satsa på både Champions League och allsvenskan som en svensk klubb?

– Jo, men självklart. Det måste man ju utgå ifrån i huvudet. Du kan inte tänka att det är kört redan innan du har börjat spela, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi har en bra möjlighet. Vi har ett jävligt bra lag med unga duktiga spelare som utvecklas av de internationella matcherna mer och mer och förhoppningsvis peakar vi någon gång i sommar och gör ett par bra matcher så kan det leda till det där gruppspelet. 

Thern poängterar att det är viktigt att fler spelare än bara en startelva är i matchform för att det ska gå att kombinera en satsning i både allsvenskan och Champions League.

"Vi har ett jävligt bra lag i år"

– Det gäller ju att få igång många spelare. Det blir många matcher och då gäller det att ha igång så många som möjligt. Men vi har en bred och stark trupp med yngre som är på gång och triggar alla. Håller man alla i trim, konkurrensen är tuff, man har bra intensitet på träningarna och inga som är bekväma så tror jag självklart att vi ska klara av både och, säger han och fortsätter:

– Vi har ett jävligt bra lag i år, med Mackan (Markus Rosenberg) som har kommit in och förstärkt, så har vi ju liknande lag jämfört med förra året vid den här tiden. Vi som är yngre har fått ett år till också och alla tar steg framåt. Förhoppningsvis blir vi ännu bättre.