Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han ska göra MFF till ett svenskt Rosenborg

- 24/03/2014, 10:18
Åge Hareide säger att allsvenska lag inte alls är långt efter i Europa.
1 av 4

Åge Hareide säger att allsvenska lag inte alls är långt efter i Europa.

© BILDBYRÅN / PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den största skillnaden är det mentala menar han.
2 av 4

Den största skillnaden är det mentala menar han.

© BILDBYRÅN / BILDBYRN

Hareide som är ny för säsongen i Malmö.
3 av 4

Hareide som är ny för säsongen i Malmö.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

Den ende tränaren med lika stor erfarenhet som honom i svensk fotboll är Nanne Bergstrand säger han själv.
4 av 4

Den ende tränaren med lika stor erfarenhet som honom i svensk fotboll är Nanne Bergstrand säger han själv.

© BILDBYRÅN / BILDBYRN

Vinnarkultur. Det är ledordet som svenska mästarna Malmö FF:s tränare Åge Hareide jobbar efter när han vill nå långsiktig framgång med sin nya klubb. Och Europadrömmen är inte så långt borta som man vill tro, menar han.

MALMÖ. Det har varit en omöjlig ekvation att lösa för allsvenska lag: att nå både Champions Leagues gruppspel och vinna allsvenskan. Senast var IFK Göteborg för nästan 20 år sedan. I fjol misslyckades Elfsborg som visserligen tog sig till gruppspelet i Europa League men som slutade på en svag sjätteplats i allsvenskan.

Frågan är vad som talar för att Malmö FF ska kunna lyckas? MFF:s nye tränare Åge Hareide är medveten om problematiken och ska göra allt i sin makt för att få svensk fotboll att synas på den europeiska toppscenen igen.

Vägen dit är snårig men inte så omöjlig som många vill tro menar den före detta Helsingborgs-tränaren. 

– Jag tror att så länge som man är ärlig och erkänner att det kan bli svårt och att vi måste jobba väldigt hårt för att klara av det – det är vi som måste bygga den kulturen – så kan vi klara av det. Jag tror att det är minst lika mycket en mental fråga som det är en fysisk fråga. Många av våra spelare är duktiga men de måste våga att vara duktiga även på en hög nivå där de möter Celtic, Benfica eller "what ever", säger han till Nyheter24 och fortsätter:

"Inte så stora skillnader som folk tror"

– Vi måste vara duktiga på den nivån också. Man får inte tänka att "de är så oerhört bra", de är inte det. Vi har en felaktig bild. Vi tittar bara på fantastiska prestationer i fem eller tio sekunders segment i ett teveprogram. Vi ser inte på hela matcherna. När man ser på hela matcherna är de kanske inte så bra som vi trodde. 

Norrmannen är övertygad om att svenska lag har mer att ge i de europeiska cuperna än vad de har fått ut de senaste 20 åren.

– Det är inte så stora skillnader som folk tror. Det är inte det. Självklart när det handlar om de absolut bästa lagen. Men inte under det. Men visst, snackar vi om Real Madrid och Barcelona, självklart. Men går vi ner lite längre ner på stegen så är det möjligt. 

Hur bra är Malmö om man jämför med exempelvis ett bottenlag i Premier League eller liknande?

– Med Helsingborg spelade vi mot Twente, ett topplag i Holland, och vi slog dem borta och ledde med 2–0 hemma men klarade inte av trycket. Vi spelade jämnt med Hannover, ett mittenlag i Tyskland. Det säger lite grann om kapaciteten i de allsvenska lagen, de bästa lagen i allsvenskan. Det ska vi ta med oss. 

– Det är de här små marginalerna, de här små felen, som vi gör som vi måste ta bort. Tar vi bort dem så kan vi hota och spela jämnt med dem. Fotboll är som religion, det handlar om att tro. Det är så viktigt att föreningen och människor tror på det här. Det handlar om att bygga upp det här. Rosenborg gjorde det genom att alltid tro på att det var möjligt. Så kom Real Madrid och så slog de Real Madrid hemma. De gjorde det till slut. 

"Handlar om att verkligen tro på dig själv"

Den mentala biten är någonting som Hareide har valt att fokusera väldigt mycket på. Han jobbar nära med den mentala coachen Sverker Fryklund och mycket handlar om att "bygga en vinnarkultur" i Malmö FF.

– De här killarna är jätteduktiga fotbollsspelare och truppen här är kvalitetsmässigt fantastisk, särskilt med boll. Men de måste lära sig den andra delen av fotbollen. Att hantera det egna huvudet, ta duellerna som den kampsport det är och visst handlar det mycket om att vara duktig med bollen men du måste ta det vidare, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att verkligen tro på dig själv och överföra det till andra spelare. Det jobbar jag mycket internt med inom laget, att alla tror på varandra för att vinna mot motståndarna.  

Rent konkret, hur går det här arbetet till?

– Vi har både formella och oformella samtal med dem där vi sätter upp mål för dem. Det gäller tekniskt, taktiskt, fysiskt och sen har vi den mentala frågan som jag tror är viktigast för Malmö. För föreningen och för spelarna. Vi måste bygga en kultur med en stark tro. Vi ska klara det och det ska vi överföra på omgivningen... och journalisterna, säger han och fortsätter:

– Så de skriver om oss att tron finns där och ser att det finns kvalitet i laget. Vi kan inte gå omkring och säga "jag tror, jag tror, jag tror" utan man ska förstå att vi har tron. Vi ska visa det på planen, på sättet vi spelar. Vi ska klara av att hantera de olika situationerna som kommer.

Varför är det viktigt att man når ut i Europa?

– För att få spela på en annan nivå och spela mycket matcher. Om vi klarar av de två första så får vi ett extra bonus-playoff och klarar vi inte av det så får vi spela sex matcher i Europa League. Eller så får man sex fantastiska matcher i Champions League. Så spelarna får den erfarenhet de behöver för att komma ut i Europa. Till slut så vill du övervinna den där ångesten att du inte är duktig nog och märker att du är det. 

Vad är MFF:s målsättning för säsongen?

– Vår målsättning är ju försöka vinna det allsvenska guldet igen. Det är ju helt naturligt i och med att Malmö vann ifjol. Det vore ju dumt att säga något annat. Sen att få komma ut och spela i Europa. För mig är det två faser. Guldfågeln är Champions League som är jättetufft att nå men Europa League är möjligt. Där är det två matcher som ska vinnas. Det är möjligt för ett allsvenskt lag.