Åge Hareide säger att allsvenska lag inte alls är långt efter i Europa.
1 av 4
Åge Hareide säger att allsvenska lag inte alls är långt efter i Europa. - Foto: © BILDBYRÅN / PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Den största skillnaden är det mentala menar han.
2 av 4
Den största skillnaden är det mentala menar han. - Foto: © BILDBYRÅN / BILDBYRN
Hareide som är ny för säsongen i Malmö.
3 av 4
Hareide som är ny för säsongen i Malmö. - Foto: Bildbyrån / NILS JAKOBSSON
Den ende tränaren med lika stor erfarenhet som honom i svensk fotboll är Nanne Bergstrand säger han själv.
4 av 4
Den ende tränaren med lika stor erfarenhet som honom i svensk fotboll är Nanne Bergstrand säger han själv. - Foto: © BILDBYRÅN / BILDBYRN

Han ska göra MFF till ett svenskt Rosenborg

Vinnarkultur. Det är ledordet som svenska mästarna Malmö FF:s tränare Åge Hareide jobbar efter när han vill nå långsiktig framgång med sin nya klubb. Och Europadrömmen är inte så långt borta som man vill tro, menar han.


Åge Hareide om...

...han får beskriva sig själv som tränare med tre ord:

– Första är i alla fall engagerad. Det andra är erfaren och... tempramentsfull.

...han är den mest erfarna tränaren i allsvenskan?

– Ja, jag tror det. Nanne är väl i Hammarby och superettan nu, men vi är lika gamla. Så jag är väl det tänker jag. Men jag har haft en väldigt lång karriär. Jag började 1986 som spelande tränare i Molde efter att jag kommit tillbaka från England. Så det har varit en lång resa men det har varit oerhört roligt också.

...varför han valde att ta jobbet som MFF-tränare:

– Jag tänkte bara ta det lugnt och inte ta något tränarjobb. Det kom även några andra bud men jag var inte särskilt intresserad faktiskt eftersom jag redan har varit med om det mesta och tränat många klubbar. Men plötsligt kom lusten tillbaka och då kom intresset från Malmö. För det första så har jag tyckt om att jobba i Sverige innan, jag tycker om spelarna och deras inställning för laget. Det gjorde det extra intressant för mig. Sedan har jag bott i området innan, ja lite mer norrut i Skåne, och jag har märkt av den starka fotbollskulturen här och då blev jag mycket intresserad av att komma hit. 

...han föredrar att träna klubblag framför landslag:

– Faktiskt så gör jag det. Det dagliga arbetet är mycket bättre. Det kan vara jobbigt i perioder då det är mycket matcher och mycket som händer men det är mycket trevligare och du har bättre koll på killarna. I ett landslag är det svårare.

...sin relation med den norske förbundskaptenen Per-Mathias Högmo:

 Vi är goda vänner, Per-Mathias och jag. Vi har varit fotbollsvänner under en lång tid. Vi har spelat mot varandra och han var högsta chef när jag var tränare för landslaget så vi har gjort mycket tillsammans under åren. Det är en god vän som jag pratar mycket med. Jag gav honom rådet att ta Djurgården och jag tror att han tyckte det var jättekul att komma till Sverige. 

Nu ger du honom tips på hur man gör i norska landslaget?

– Haha, nej det får han fixa själv. Det är svårt nog. 

MALMÖ. Det har varit en omöjlig ekvation att lösa för allsvenska lag: att nå både Champions Leagues gruppspel och vinna allsvenskan. Senast var IFK Göteborg för nästan 20 år sedan. I fjol misslyckades Elfsborg som visserligen tog sig till gruppspelet i Europa League men som slutade på en svag sjätteplats i allsvenskan.

Frågan är vad som talar för att Malmö FF ska kunna lyckas? MFF:s nye tränare Åge Hareide är medveten om problematiken och ska göra allt i sin makt för att få svensk fotboll att synas på den europeiska toppscenen igen.

Vägen dit är snårig men inte så omöjlig som många vill tro menar den före detta Helsingborgs-tränaren. 

– Jag tror att så länge som man är ärlig och erkänner att det kan bli svårt och att vi måste jobba väldigt hårt för att klara av det – det är vi som måste bygga den kulturen – så kan vi klara av det. Jag tror att det är minst lika mycket en mental fråga som det är en fysisk fråga. Många av våra spelare är duktiga men de måste våga att vara duktiga även på en hög nivå där de möter Celtic, Benfica eller "what ever", säger han till Nyheter24 och fortsätter:

"Inte så stora skillnader som folk tror"

– Vi måste vara duktiga på den nivån också. Man får inte tänka att "de är så oerhört bra", de är inte det. Vi har en felaktig bild. Vi tittar bara på fantastiska prestationer i fem eller tio sekunders segment i ett teveprogram. Vi ser inte på hela matcherna. När man ser på hela matcherna är de kanske inte så bra som vi trodde. 

Norrmannen är övertygad om att svenska lag har mer att ge i de europeiska cuperna än vad de har fått ut de senaste 20 åren.

– Det är inte så stora skillnader som folk tror. Det är inte det. Självklart när det handlar om de absolut bästa lagen. Men inte under det. Men visst, snackar vi om Real Madrid och Barcelona, självklart. Men går vi ner lite längre ner på stegen så är det möjligt. 

Hur bra är Malmö om man jämför med exempelvis ett bottenlag i Premier League eller liknande?

– Med Helsingborg spelade vi mot Twente, ett topplag i Holland, och vi slog dem borta och ledde med 2–0 hemma men klarade inte av trycket. Vi spelade jämnt med Hannover, ett mittenlag i Tyskland. Det säger lite grann om kapaciteten i de allsvenska lagen, de bästa lagen i allsvenskan. Det ska vi ta med oss. 

– Det är de här små marginalerna, de här små felen, som vi gör som vi måste ta bort. Tar vi bort dem så kan vi hota och spela jämnt med dem. Fotboll är som religion, det handlar om att tro. Det är så viktigt att föreningen och människor tror på det här. Det handlar om att bygga upp det här. Rosenborg gjorde det genom att alltid tro på att det var möjligt. Så kom Real Madrid och så slog de Real Madrid hemma. De gjorde det till slut. 

"Handlar om att verkligen tro på dig själv"

Den mentala biten är någonting som Hareide har valt att fokusera väldigt mycket på. Han jobbar nära med den mentala coachen Sverker Fryklund och mycket handlar om att "bygga en vinnarkultur" i Malmö FF.

– De här killarna är jätteduktiga fotbollsspelare och truppen här är kvalitetsmässigt fantastisk, särskilt med boll. Men de måste lära sig den andra delen av fotbollen. Att hantera det egna huvudet, ta duellerna som den kampsport det är och visst handlar det mycket om att vara duktig med bollen men du måste ta det vidare, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att verkligen tro på dig själv och överföra det till andra spelare. Det jobbar jag mycket internt med inom laget, att alla tror på varandra för att vinna mot motståndarna.  

Rent konkret, hur går det här arbetet till?

– Vi har både formella och oformella samtal med dem där vi sätter upp mål för dem. Det gäller tekniskt, taktiskt, fysiskt och sen har vi den mentala frågan som jag tror är viktigast för Malmö. För föreningen och för spelarna. Vi måste bygga en kultur med en stark tro. Vi ska klara det och det ska vi överföra på omgivningen... och journalisterna, säger han och fortsätter:

– Så de skriver om oss att tron finns där och ser att det finns kvalitet i laget. Vi kan inte gå omkring och säga "jag tror, jag tror, jag tror" utan man ska förstå att vi har tron. Vi ska visa det på planen, på sättet vi spelar. Vi ska klara av att hantera de olika situationerna som kommer.

Varför är det viktigt att man når ut i Europa?

– För att få spela på en annan nivå och spela mycket matcher. Om vi klarar av de två första så får vi ett extra bonus-playoff och klarar vi inte av det så får vi spela sex matcher i Europa League. Eller så får man sex fantastiska matcher i Champions League. Så spelarna får den erfarenhet de behöver för att komma ut i Europa. Till slut så vill du övervinna den där ångesten att du inte är duktig nog och märker att du är det. 

Vad är MFF:s målsättning för säsongen?

– Vår målsättning är ju försöka vinna det allsvenska guldet igen. Det är ju helt naturligt i och med att Malmö vann ifjol. Det vore ju dumt att säga något annat. Sen att få komma ut och spela i Europa. För mig är det två faser. Guldfågeln är Champions League som är jättetufft att nå men Europa League är möjligt. Där är det två matcher som ska vinnas. Det är möjligt för ett allsvenskt lag.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!