Mikael Stahres IFK Göteborg är en av guldkandidater den här säsongen.
1 av 4
Mikael Stahres IFK Göteborg är en av guldkandidater den här säsongen. - Foto: © BILDBYRÅN / PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
IFK-tränaren siktar mot topp tre och en plats i Europa Leagues gruppspel.
2 av 4
IFK-tränaren siktar mot topp tre och en plats i Europa Leagues gruppspel. - Foto: © BILDBYRÅN / Michael Erichsen
Någon annan måste göra målen i Blåvitt när Tobias Hysén har försvunnit.
3 av 4
Någon annan måste göra målen i Blåvitt när Tobias Hysén har försvunnit. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Vilken allsvensk tränare får jubla i november?
4 av 4
Vilken allsvensk tränare får jubla i november? - Foto: © BILDBYRÅN / BILDBYRN

Så ska Blåvitt ta sig till Europa

Efter en floppsäsong som "Real Göteborg" gjorde Blåvitt och Mikael Stahre stora steg framåt i fjol. Kan han och laget få till fullträffen den här säsongen? Nyheter24 har träffat tränaren som har en tydlig målsättning för 2014.


Fyra snabba

Beskriv dig själv som tränare med tre ord:

– Jag är energifylld, seriös och en vinnare. 

Vem gör flest mål för Blåvitt den här säsongen?

– Robin Söder.

Vilken spelare får sitt genombrott i Blåvitt den här säsongen?

– Vi har ganska många spelare som har fått smakat på att spela. Jag hoppas att en sån som Darijan Bojanic, med den extrema potential han har, kan lägga på sig en ännu bättre grund i både fysik och sin helhet. Gör han det så är han en högklassig spelare.

Vilka ser du som nyckelspelare i Blåvitt?

– Våra forwards har en viktig roll, våra innebackar har viktiga roller men även vårt centrala mittfältet. Jag vill att alla ska vara våra nycklar. 

Sjua 2012 och trea 2013. IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre tvekar inte ens för en sekund på svaret när han får frågan om vad Blåvitt har för mål i allsvenskan den här säsongen.

– För IFK Göteborg är det glasklart, säger till Nyheter24 och lämnar en lång konstpaus innan han förklarar:

– Topp tre, försöka vinna cupen (där gick de däremot bet efter den här intervjun gjordes) och ta sig vidare till Europaspel.

"Nu behöver andra spelare göra målen"

Men även om IFK Göteborg har förstärkt laget med spelare som May Mahlangu, Gustav Svensson, Martin Smedberg-Dalence och Malick Mané har man också tappat tunga pjäser som Tobias Hysén, Pontus Farnerud och Mikael Dyrestam

Frågan är om Stahre och IFK Göteborg behöver ändra om sitt spel lite, särskilt med tanke på Hyséns djupledsspel och Farneruds finess på mittfältet?

– Jag tycker fortfarande att vi är ett lag som är bra på att ställa om med (Lasse) Vibe, Robin (Söder) och Sam (Larsson). Där går det snabbt. Det gäller bara att vinna boll på rätt ställe i banan och få den snabbt i spel. Det är klart att Tobbes absoluta spets är djupspelet men framför allt målskyttet. Nu behöver andra spelare göra de målen istället, säger han och fortsätter:

– Spelet i sig blir något bredare som vi spelar i nuläget. Förra säsongen startade vi med David Moberg-Karlsson och Tobias Hysén och då blev det kanske lite rakare. Nu blir det lite bredare och att vi får spela lite mer via kanterna.

"Som vanligt är det jämnt i Sverige"

Under den allsvenska upptaktsträffen ansågs Malmö FF och AIK vara solklara favoriter till guldet av lagens tränare. Stahre nämner också dem, men ser fler klubbar som toppkonkurrenter till IFK Göteborg den här säsongen.

– Svenska mästarna har alltid press på sig, vi har AIK som har varit stabila i flera år, och vi har självklart Helsingborg som någonstans var klara svenska mästare i somras. De har en högstanivå som vi vet om är väldigt bra. Vi får inte glömma bort Elfsborg som hade en misslyckad säsong ifjol. Sen tror jag även att en klubb som Kalmar skulle kunna överraska med en ny tränare och om Djurgården får en bra start så kan de vara med, säger han och konstaterar:

– Precis som vanligt så är det ganska jämnt i Sverige.

Malmö FF:s tränare, Åge Hareide, sa innan att en av hans starkaste drivkrafter var Europaspelet, hur viktigt är det för dig?

– För Blåvitt är Europaspelet oerhört viktigt och IFK Göteborg har ju varit förknippat med det under en oerhört lång period under både 80-tal och 90-tal. Nu har man inte varit där på riktigt under en lång period och det är klart att IFK vill tillbaka dit. Därför är det jätteviktigt. Vi kommer att satsa jättemycket på att inte bara delta i någon form av kvalspel utan vi ska göra ett kraftigt försök igen och vinna de här inledande rundorna för att ta oss in i ett gruppspel. De två senaste åren har svenska lag gjort det så vi hoppas kunna knipa en sån plats, definitivt. 

Ni åkte ut mot Trencin förra säsongen, vad måste ni göra bättre för att klara av det?

– Där är det ju en fördel att man får spela året därpå. Kontinuitet är viktigt och det är mycket lättare att ta med sig erfarenheterna man skaffat än att man får vänta flera år. Nu har vi ju ungefär samma spelare och ledare och det är ju en fördel med det, säger han och fortsätter:

– Vi gjorde en bra säsong men en de tydligaste svaga perioderna under 2013 var i juli månad. Tyvärr var det under den perioden. Hemma mot Trencin gjorde vi en insats som borde ha räckt till minst en enbollsseger, eller till och med två bollar, med en man mer i 80 minuter. Hade vi vunnit där så hade vår 1–2-förlust på bortaplan tagit oss till nästa runda. Sedan är fotbollseuropa jämnt över huvud taget men sedan var vi också skadedrabbade under den perioden. Det är väl också något som vi kommer ta med oss. Vi behöver ha en bra trupp, inte nödvändigtvis en jättestor trupp, men en bra trupp och ännu fler kvalitetsspelare för att vara med och fajtas för att ta oss till Europa. 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.