Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"I dag finns det inga klubbfärger"

- 30/03/2014, 17:46 -
Jens Lindqvist.

Jens Lindqvist.

Nyheter24

Jens Lindqvist om att fotbollen inte har någon betydelse en becksvart dag som denna.

Smärta. Sorg. Hopplöshet. All allsvensk glädje är bortblåst. Första dödsfallet i svensk fotboll sedan Tony Deogan dog för tolv år sedan - på den allsvenska premiären. Men det har ingen betydelse. Fotbollen har ingen betydelse i en stund som denna. En människa har dött. Av våld. Innan en fotbollsmatch.

Ekvationen går inte ihop. Fotboll ska vara kul. Fotboll ska vara underhållning. Nu är det bara mörker. 

Innan vi börjar peka med hela händer, innan vi svartmålar fotbollen och fotbollsanhängare, måste vi få reda på sanningen. Låt oss tycka senare.

Låt polisen hitta den eller de skyldiga. Det måste bli ett slut på våldet nu. Det måste gå före allt annat.

Hur ska man göra då? Hur ska man lösa den här problematiken?

Det är såna frågor som dyker upp i huvudet.

Men det är omöjligt att svara på. Hade vi svaret så hade inte den 30 mars 2014 för evigt blivit en sorgens dag. 

Men är det någonting supportrar, de som räknas och betyder något, kan så är det att sluta samman när fruktansvärda händelser överskuggar fotbollen. 

Vi har många exempel på det i Sverige. Nu är det viktigare än någonsin. Vi måste tillsammans visa vad som är vackert med att stå på en fotbollsläktare och sympatisera med ett lag. Den gemenskapen måste gå över klubbfärger och laggränser nu.

Likt hela fotbollsvärlden slöt upp bakom Malmö FF-supportern som knivskars i Malmö för tre veckor sedan. Precis som när hela fotbollssverige visade AIK kärlek när Ivan Turina tragiskt gick bort för snart ett år sedan. Det var vackert. Det här är bara fult.

Alla problemlösningar, alla analyser känns malplacerade och värdelösa just nu. Den dagen kommer. Nu går alla tankar till mannen som förlorade sitt liv till det meningslösa våldet i dag. Vi tänker på dig, din familj och dina vänner.