Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten om dödsfallet: "Män det är fel på"

- 31/03/2014, 15:31
Martin Åslund är inte förvånad över dödsfallet.
1 av 4

Martin Åslund är inte förvånad över dödsfallet.

Bildbyrån/Lennart Månsson

Han har spelat i bland annat AIK.
2 av 4

Han har spelat i bland annat AIK.

Bildbyrån/Laura Leyshon-Thuresson

Utanför Stockholms Stadion har många samlats för att hedra den avlidne djurgårdssupportern.
3 av 4

Utanför Stockholms Stadion har många samlats för att hedra den avlidne djurgårdssupportern.

Bildbyrån/Joel Marklund

Platsen där misshandeln ägde rum har blivit en minnesplats.
4 av 4

Platsen där misshandeln ägde rum har blivit en minnesplats.

Bildbyrån/Petter Arvidson

Många försöker nu hitta skyldiga till misshandeln som orsakade en djurgårdssupporters död. TV4-experten Martin Åslund anser att det finns för mycket våldsskildringar i samhället.

TV4:s fotbollsexpert Martin Åslund skrev på Twitter angående den djurgårdssupportern som dog till följd av en misshandel i Helsingborg under söndagen. Han ställde sig där frågande till de som hyllar MMA och Alexander "The Mauler" Gustafsson.

– Det är absolut inte MMA-sportens fel och jag vill inte göra en sådan koppling. Men jag undrar över hur man ena stunden kan hylla MMA för att i nästa fråga sig hur någon kan slå en annan människa. Jag tycker att det bli lite motsägelsefullt. Detsamma gäller de som tycker det är kul när hockeyspelare börjar slåss med varandra på isen, säger Martin Åslund till Nyheter24.

"Det här är bara tragiskt"

Han är också kritisk till många som nu kopplar samman dödsfallet med fotboll.

– Det här är inte supporterkultur. Åk till Stadion i stället och se vad som händer där. Det är supporterkultur. Det är väldigt lätt att vinna politiska poäng just nu genom vissa uttalanden, med det här är bara tragiskt.

Åslund menar också att det ibland kan finnas för mycket våld i media och att det skulle kunna få negativa konsekvenser.

"Jag har bidragit"

– Jag har inte det i mig, att jag skulle kunna slå en annan människa. Däremot vet jag inte hur andra som har det fungerar. Det finns modereportage där kläderna är skitsnygga, men där det ändå görs en våldsanknytning i marknadsföringen. På samma sätt kan Offside göra ett jättereportage om supportervåld, som visserligen är bra, men man verkar inte förstå vad det kan bidra till.

Enligt honom finns det många aspekter som kan ha varit bidragande till den misshandel som resulterade i att en supporter dog.

– Det är klart att jag som spelare i AIK har bidragit till det som hände, om än i väldigt liten grad.

Är du förvånad över att det blev ett dödsfall?

– Nej, jag är inte förvånad. Det är bara att gå ut på stan en kväll och se vad som händer. Folk slåss och kastar flaskor. Då finns det en sannolikhet att någon kommer dö. Människor kommer alltid att slåss och det är framförallt män det är fel på. Redan på dagis och i skolan börjar pojkar slåss. Det är nästan aldrig det är tjejer som slåss.

Samtidigt tycker han det är fel att mena att det skulle vara farligt att gå på fotboll. Han tycker i stället att det har blivit säkrare de senaste åren.

– Jag tycker att det är mycket säkrare än någonsin runt arenorna. Nu är jag aldrig rädd för att gå på fotboll. Annat var det för kanske 15-20 år sedan. Det största problemet inne på arenorna i dag tycker jag i stället är språkbruket.