Jesper Jansson, t.v, ifrågasätts av supportrar efter sitt uttalande.
Jesper Jansson, t.v, ifrågasätts av supportrar efter sitt uttalande. - Foto: Scanpix

Fans rasar mot Helsingborg: "Sjuka jävla människa"

Beskedet om att matchen mellan Helsingborg och Djurgården inte spelas om – utan slutar 1-1 – välkomnades av de allra flesta under måndagen. Men många är de som har reagerat på att Helsingborg "behöver betänketid" om huruvida de ska överklaga beslutet eller inte.


Disciplinnämnden motiverar

Utdrag ur beskedet:

"I sitt beslut betonar Disciplinnämnden att man anser att omständigheterna var sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher inte ska tillämpas och att det finns synnerliga skäl för att använda undantagsregeln att matchen inte ska återupptas. Nämnden anser att det vid avbrottet rådande målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat”.

HELSINGBORG. Det var för två veckor sedan som matchen mellan hemmalaget Helsingborg och Djurgården avbröts efter att gästande supportrar stormat planen. Allt som en reaktion på den djurgårdssupporter som tidigare under dagen misshandlats och senare avlidit. 

Frågorna kring det sportsliga har sedan dess har varit många: Kommer matchen att återupptas? Kommer den att spelas om? Eller får lagen dela på poängen?

I dag kom beskedet från Disciplinnämnden: Matchen återupptas inte – utan slutar 1-1, och lagen får därmed dela på poängen.

– Ett klokt och bra beslut. Det känns värdigt, sa Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Sportbladet efter beskedet.

"Är de empatistörda?"

Men från Helsingborgs håll var tongångarna inte lika självklara.

– Vi har tagit del av beslutet. Vi förstår att det varit ett svårt beslut att fatta för Disciplinnämnden, men det kommer att få konsekvenser för svensk fotbolls framtid. Vi behöver betänketid innan vi kan kommentera beslutet ytterligare, säger Helsingborgs sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.

Och det är den sista meningen som har skapat en storm på nätet.

Supportrar, från såväl Djurgården som andra klubbar, har rasat mot Jansson.

"Vad behöver de betänketid till? Är de empatistörda på riktigt?" undrar en person på Twitter.

"Sjuka jävla människa", skriver en Hammarbysupporter på Twitter.

"Det som hänt är djupt tragiskt"

Även vissa HIF-supportrar har ifrågasatt uttalandet.

"Överklagar klubben kommer jag skämmas som en hund", skriver en anhängare på Twitter.

När Nyheter24 får tag i Jesper Jansson utvecklar han sitt resonemang.

Många undrar varför ni inte bara godkänner Diciplinnämndens matchresultat?

– Vi jobbar med en ledning och styrelse som jag måste ta hänsyn till.  Jag fattar inte besluten själv, vi sitter i klubben tillsammans och beslutet damp ner i morse.

Men vad finns det att fundera över?

– Det är en sådan tragisk händelse som skett att vi inte tänkt på matchresultatet under denna tid, nu är det påsk snart och alla är inte på plats, säger Jansson, och fortsätter:

 Vi har inte hunnit förhålla oss till det men vi kommer att kommentera det.

Vad menar du med att beslutet får "konsekvenser för svensk fotbolls framtid"?

– Vad jag sa, rent personlig och spontant var att man måste ta hänsyn till vilka konsekvenser beslutet kan tänkas ha för svensk fotbolls framtid. 

Kan du förstå kritiken som uppkommit?

– De kritiska kommentarerna har inte vi sett. De är inget vi kan utgå ifrån i det här, säger Jansson, och fortsätter: 

– Det som har hänt är djupt tragiskt för den drabbade och för klubbarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.