Mohammed Abubakari har inget arbetstillstånd – men har spelat varje match för Åtvidaberg.
1 av 2
Mohammed Abubakari har inget arbetstillstånd – men har spelat varje match för Åtvidaberg. - Foto: © BildbyrŒn / Avdo Bilkanovic / BILDBYRN
2 av 2
- Foto: © BILDBYRÅN / JÖRGEN JARNBERGER

Allsvenskan kan räknas om – Åtvidaberg har använt otillåtna spelare

Åtvidabergs Mohammed Abubakari och Emmanuel Dogbe har funnits med i klubbens lag i fem matcher – trots att de saknar arbetstillstånd. Nu kan hela Allsvenskan räknas om, skriver Fotbollskanalen.


Tidigare fall

Afonso Alves, 2004:

I samband med kontraktskrivning var Alves pass på väg att gå ut, vilket betyder att man måste söka ett nytt arbetstillstånd hos Migrationsverket. Det missade Malmö FF som dock klarade sig utan bestraffning.

Wanderson, 2009:

Spelade utan giltigt tillstånd under sex veckor då Gais missade att ansöka om ett nytt arbets- och uppehållstillstånd. Örebro och Hammarby lämnade in en protest men Disciplinnämnden valde att fria.  

Åtvidaberg ligger för tillfället nia i Allsvenskan med sina åtta poäng på fem matcher. Men nu riskerar klubben att förlora alla sina poäng. Varken Mohammed Abubakari, som har spelat alla matcher, eller Emmanuel Dogbe, som har funnits på bänken i de fem matcherna, har något arbetstillstånd.

– Det tillståndet som båda två har haft har löpt ut och man har inte ansökt om något nytt. Det betyder att ingen av dem får lov att spela matcher, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds till Fotbollskanalen.

"I normalfall..."

Nu är det upp till det Svenska fotbollsförbundet om Åtvidaberg ska straffas för missen.

– I ett normalfall om du spelar med obehöriga spelare så förlorar du poängen från alla matcher som spelaren har spelat i, men det kan finnas omständigheter att en spelare har spelat obehörigt. Det kan vara ett administrativt fel av föreningen eller andra särskilda skäl för att spelaren inte ska förklaras som obehörig och som kan göra att klubben kan få en straffavgift i stället för poängavdrag, säger Tävlingskommittens ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen och fortsätter:

Matcherna slutar 0–3

– Det är Disciplinnämnden som gör bedömningen. Men grunden är att du förlorar poängen som spelaren har spelat i, men som sagt: det kan finnas omständigheter. Så som det blir om laget förlorar poängen så ändras resultaten till 0–3 till de andra lagen om inte lagen har vunnit med mer.

Lag som blir direkt berörda av beslutet är Elfsborg, Kalmar FF, Falkenbergs FF, IFK Göteborg, Gefle IF som redan har spelat mot Åtvidaberg. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!