Bengalbränningen mot Gefle orsakat ett bråk mellan IFK Norrköping och deras supportrar.
1 av 2
Bengalbränningen mot Gefle orsakat ett bråk mellan IFK Norrköping och deras supportrar. - Foto: BILDBYRÅN / Pär Olert
IFK Norrköping vann den viktiga matchen mot Gefle med 2–1.
2 av 2
IFK Norrköping vann den viktiga matchen mot Gefle med 2–1. - Foto: BILDBYRÅN / Pär Olert

Efter bengalbråket: Klubben skickar ut "gula kort" till fansen

Alla IFK Norrköping-anhängare som misstänks ha varit inblandade i bengalbränning mot Gefle har fått "gula kort" av klubben: – Det här är en ganska mild åtgärd i jämförelse med vad vi har i vår så kallade arsenal, säger ordföranden Peter Hunt till Nyheter24.


Stämningen mellan IFK Norrköpings klubbledning och supportrarna är minst sagt frostig. 

När IFK Norrköping spelade mot Gefle på Strömvallen använde ett antal IFK Norrköping-anhängare pyroteknik under matchen. Något som fick klubbordföranden Peter Hunt att gå till hård attack mot supporterföreningen.

"Fortsätter grisa med bengaler"

I ett öppet brev skrev han att "vissa fans (så kallade) konsekvent fortsätter att grisa med bengaler som drabbar en redan pressad förening med böter i tiotusentals, ja hundratusentals kronor!"

Supportergrupperingen Peking Ultras svarade ilsket på brevet via sin Facebook-sida. De skrev bland annat: "För oss är det helt oacceptabelt att föreningens ordförande agerar så fruktansvärt oprofessionellt, ovärdigt och visar sådan fullständig brist på respekt mot klubbens mest aktiva supportrar"

Skickar ut gula kort

Nu har historien tagit ytterligare ett steg. I ett försök att stoppa misstänkta bengalbrännare har IFK Norrköping, efter diskussioner med stadens supporterpoliser, skickat ut "gula kort" till alla som kan ha varit inblandade i händelserna på Strömvallen.

IFK Norrköpings klubbdirektör Magnus "Munken" Karlsson förklarar det gula kortet som en varning till de anhängare ska kan ha varit inblandade i bengalbränningen.

– "Vi har sett dig, vi vet inte vad du har gjort men det ska vi reda ut", säger han om brevets betydelse till Nyheter24 och fortsätter förklara:

– Det gula kortet är en benämning på en varning som kan leda till en arrangörsavstängning eller ett tillträdelseförbud.

"Vill ha på fötterna innan vi ger tillträdesförbud"

Han säger att det gula kortet ska "öppna för dialog" men han noga med att påpeka att det krävs bevis för att klubben ska agera mot enskilda supporter.

– Vi vill ha på fötterna innan vi ger tillträdesförbud. 

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt berättar att supporterpolisen har identifierat tre personer som har haft "ett direkt samband med bengalbränningen i Gävle" samt att ett dussintal supportrar misstänks vara medhjälpare till användandet av pyroteknik vid tillfället.

"En ganska mild åtgärd"

Han tycker att det gula kortet är en bra lösning på problemet.

– Har vi identifierat personer så tycker jag att det är en ganska bra sak att ge vederbörande en varning. Alternativet är att stänga av dem alla, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det här är en ganska mild åtgärd i jämförelse med vad vi har i vår så kallade arsenal.

Vad bestraffningen annars kunnat vara?

– Vi har rätt stänga av vederbörande under en tidsperiod för att över huvud taget besöka arenor. 

Läs hela supportergruppens svar på Peter Hunts brev här.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka har rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.