Fredag 22 Okt
Stockholm

Joseph Okumu om kritiken: "Alla kommer inte tycka om mig"

Den 23-årige försvararen Joseph Okumu är en omdebatterad person i Allsvenskan. Kenyanen som kom till Elfsborg för ett år sedan har skapat rubriker för sina fina insatser, men även för sitt tuffa och hårda spel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den här säsongen har Elfsborg tagit stora kliv och befinner sig alltjämt i toppen. Laget ligger på en tredjeplats just nu.

Mittbacken Joseph Okumu har varit en starkt bidragande orsak till det. Förutom i fyra matcher när han var skadad, har han varit given i backlinjen och ofta fått beröm för sina prestationer.

Men Okumu har även fått kritik för sitt hårda och tuffa spel.

"Kan inte vara någon annan"

I Elfsborgs möte med Malmö FF i förra omgången var många överens om att han skulle blivit utvisad efter att ha delat ut en tuff axeltackling när bollen var borta från situationen.

Malmös anfallare Isaac Kiese Thelin, som fick ta emot smällen, var inte nöjd med att Okumu fick stanna på planen.

– Jag tycker att det är solklart rött kort. Han vet själv att det är rött kort, sa Kiese Thelin till Aftonbladet efter matchen.

Isaac Kiese Thelin efter smällen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Nu svarar Elfsborgs mittback på kritiken.

– Alla har sin egen åsikt. Jag kan inte stoppa någon från att uttrycka sig, säger Okumu till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla kommer inte tycka om mig och alla kommer inte ge mig beröm. Det här är den jag är. Jag kan inte vara någon annan. När jag går ut på planen kommer jag uttrycka mig själv, jag kan inte spela som någon annan.

Men hur hamnade den tuffe försvararen här?

Okumu i duell med Henok Goitom. Foto: Erik Simander/TT

Tog paus

Vägen har inte varit spikrak för 23-åringen. Efter att ha spelat för Chemelil Sugar i sitt hemland Kenya och sedan Free State Stars i Sydafrika tog han en paus från fotbollen i åtta månader.

– Jag behövde en paus för att rensa huvudet och planera framtiden.

Flyttlasset bar till slut av till USA. Efter spel i AFC Ann Arbor och Real Monarchs, var Okumu redo för nästa steg. Trots intresse från andra europeiska klubbar, föll valet på en klubb han inte kände till.

– Jag valde Elfsborg för att de gav mig ett konkret erbjudande. Jag tittade på strukturen i klubben, ambitionerna och ledarskapet. Det var smidigt för mig att komma in i klubben och jag har haft en fantastisk tid här.

"Vi vill ut i Europa"

För Okumu är målet med den här säsongen självklart.

– Vi vill ut i Europa. Vi vill spela mot de stora lagen. Vi har en bra form, även om vi tappar poäng som vi inte ska tappa emellanåt. Vi vill bara fortsätta jobba hårt och nå vårt mål.

Han vill inte diskutera huruvida det finns något intresse för honom.

– Det är agentens jobb. Fönstret är stängt och mitt fokus ligger på att hjälpa laget. Om något händer tar agenten hand om det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela