Zlatans klack mot Italien 2004 är naturligtvis ett av de mest klassiska ögonblicken i EM-historien.
1 av 5
Zlatans klack mot Italien 2004 är naturligtvis ett av de mest klassiska ögonblicken i EM-historien. - Foto: DIETHER ENDLICHER/SCANPIX
...till Italiens förtret.
2 av 5
...till Italiens förtret. - Foto: LUCA BRIUNO/SCANPIX
Danmark och Sverige spelade 2–2 i EM 2004 vilket gjorde att båda lagen gick vidare...
3 av 5
Danmark och Sverige spelade 2–2 i EM 2004 vilket gjorde att båda lagen gick vidare... - Foto: MICHAEL PROBST/SCANPIX
Ricardo kastade handskarna och vann kvartsfinalen åt Portugal mot England 2004.
4 av 5
Ricardo kastade handskarna och vann kvartsfinalen åt Portugal mot England 2004. - Foto: ADAM BUTLER/SCANPIX
Matchen mellan Jörgen Petterssons Sverige och Turkiet i EM 2000 rankas som EM-historiens sämsta match.
5 av 5
Matchen mellan Jörgen Petterssons Sverige och Turkiet i EM 2000 rankas som EM-historiens sämsta match. - Foto: Dusan Vranic/SCANPIX

Videoextra: EM-historiens sjukaste händelser

Panenkas straff, Zlatans klack eller varför inte EM-historiens sämsta match? En hel del märkliga saker har inträffat under de 52 år som EM har arrangerats. Nyheter24 har tagit fram klipp från de allra sjukaste händelserna.


Bubblare:

Abel Xaviers hands i förlängningen mot Frankrike i EM 2000. Det var i semifinalen – på den tiden när golden goal gällde i mästerskap – som han tog med handen. Det skapade kalabalik och flera spelare i Portugal fick avstängningar efter vilda protester då Zinedine Zidane satt den avgörande straffsparken.

Slantsinglingen i EM 1968

Slantsingling fick avgöra semifinalen mellan Sovjet och Italien i EM 1968 (0:34 i i klippet). På den tiden fanns inte straffsparkar vilket gjorde att domaren fick singla slant om segern. Italien gick segrande ur den striden och vann sedan hela EM.

Grannländernas 2–2-resultat som fick Italien att rasa i EM 2004

Konspirationsteoretikerna myste efter att Sverige och Danmark spelade 2–2 i EM 2004. När Mattias Jonson kvitterade i den 89:e minuten slutade båda två lagen att spela helt. Sverige rullade boll i backlinjen och Danmark försökte inte ens att jaga – vilket fick italienarna att rasa. Här är målen ifrån matchen.

Panenkas straff 1976 – föregångare till Totti

Francesco Tottis föregångare Antonín Panenka avgjorde finalen för Tjeckoslovakien mot Västtyskland på ett vackert – men också förnedrande – sätt i straffläggningen. Det är flera i dagens fotboll som har kopierat Panenkas straffspark.

Zlatans klack tog Sverige till kvartsfinal i EM 2004

Zlatan Ibrahimovic klack i slutminuterna mot Italien i EM 2004 är klassiker som fortfarande får svenska ögon att lysa. Klacken betydde 1–1 och i slutändan även att Sverige gick till slutspel och att Italien hamnade utanför.

Ricardo kastade handskarna – blev stor hjälte

Den mycket underhållande matchen mellan Portugal och England i EM 2004 slutade 2–2 efter två mål i förlängningen. Stor hjälte i straffsparksläggningen blev Portugals målvakt Ricardo som hade sitt eget sätt att psyka motståndarna – nämligen att ta av sig målvaktshandskarna plötsligt. Att han sedan avgjorde genom att sätta sin egen straff försämrar inte historien.

EM 2000:s luftduell – i historiens tråkigaste match

Enligt flera kritiker är EM-historiens sämsta match Sverige–Turkiet i EM 2000. Matchen slutade 0–0 och gjorde knappast någon lycklig. De flesta kopplar fortfarande ihop den matchen med den här sekvensen som är i det dråpligaste laget.

/
Mal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.