Måndag 27 Sep
Stockholm

Videoextra: EM-historiens sjukaste händelser

Antonín Panenkas klassiska straff ifrån 1976 har flera kända fotbollsspelare kopierat efteråt.
1 av 7
Antonín Panenkas klassiska straff ifrån 1976 har flera kända fotbollsspelare kopierat efteråt. Foto: Faksimil/youtube.com
Slantsingling fick avgöra semifinalen mellan Sovjet och Italien 1968.
2 av 7
Slantsingling fick avgöra semifinalen mellan Sovjet och Italien 1968. Foto: Faksimil/youtube.com
Zlatans klack mot Italien 2004 är naturligtvis ett av de mest klassiska ögonblicken i EM-historien.
3 av 7
Zlatans klack mot Italien 2004 är naturligtvis ett av de mest klassiska ögonblicken i EM-historien. Foto: DIETHER ENDLICHER/SCANPIX
...till Italiens förtret.
4 av 7
...till Italiens förtret. Foto: LUCA BRIUNO/SCANPIX
Danmark och Sverige spelade 2–2 i EM 2004 vilket gjorde att båda lagen gick vidare...
5 av 7
Danmark och Sverige spelade 2–2 i EM 2004 vilket gjorde att båda lagen gick vidare... Foto: MICHAEL PROBST/SCANPIX
Ricardo kastade handskarna och vann kvartsfinalen åt Portugal mot England 2004.
6 av 7
Ricardo kastade handskarna och vann kvartsfinalen åt Portugal mot England 2004. Foto: ADAM BUTLER/SCANPIX
Matchen mellan Jörgen Petterssons Sverige och Turkiet i EM 2000 rankas som EM-historiens sämsta match.
7 av 7
Matchen mellan Jörgen Petterssons Sverige och Turkiet i EM 2000 rankas som EM-historiens sämsta match. Foto: Dusan Vranic/SCANPIX

Panenkas straff, Zlatans klack eller varför inte EM-historiens sämsta match? En hel del märkliga saker har inträffat under de 52 år som EM har arrangerats. Nyheter24 har tagit fram klipp från de allra sjukaste händelserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bubblare:

Abel Xaviers hands i förlängningen mot Frankrike i EM 2000. Det var i semifinalen – på den tiden när golden goal gällde i mästerskap – som han tog med handen. Det skapade kalabalik och flera spelare i Portugal fick avstängningar efter vilda protester då Zinedine Zidane satt den avgörande straffsparken.

Slantsinglingen i EM 1968

Slantsingling fick avgöra semifinalen mellan Sovjet och Italien i EM 1968 (0:34 i i klippet). På den tiden fanns inte straffsparkar vilket gjorde att domaren fick singla slant om segern. Italien gick segrande ur den striden och vann sedan hela EM.

Grannländernas 2–2-resultat som fick Italien att rasa i EM 2004

Konspirationsteoretikerna myste efter att Sverige och Danmark spelade 2–2 i EM 2004. När Mattias Jonson kvitterade i den 89:e minuten slutade båda två lagen att spela helt. Sverige rullade boll i backlinjen och Danmark försökte inte ens att jaga – vilket fick italienarna att rasa. Här är målen ifrån matchen.

Panenkas straff 1976 – föregångare till Totti

Francesco Tottis föregångare Antonín Panenka avgjorde finalen för Tjeckoslovakien mot Västtyskland på ett vackert – men också förnedrande – sätt i straffläggningen. Det är flera i dagens fotboll som har kopierat Panenkas straffspark.

Zlatans klack tog Sverige till kvartsfinal i EM 2004

Zlatan Ibrahimovic klack i slutminuterna mot Italien i EM 2004 är klassiker som fortfarande får svenska ögon att lysa. Klacken betydde 1–1 och i slutändan även att Sverige gick till slutspel och att Italien hamnade utanför.

Ricardo kastade handskarna – blev stor hjälte

Den mycket underhållande matchen mellan Portugal och England i EM 2004 slutade 2–2 efter två mål i förlängningen. Stor hjälte i straffsparksläggningen blev Portugals målvakt Ricardo som hade sitt eget sätt att psyka motståndarna – nämligen att ta av sig målvaktshandskarna plötsligt. Att han sedan avgjorde genom att sätta sin egen straff försämrar inte historien.

EM 2000:s luftduell – i historiens tråkigaste match

Enligt flera kritiker är EM-historiens sämsta match Sverige–Turkiet i EM 2000. Matchen slutade 0–0 och gjorde knappast någon lycklig. De flesta kopplar fortfarande ihop den matchen med den här sekvensen som är i det dråpligaste laget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela