Rami Shaaban har bloggat på Nyheter24 i tre år - nu ska han skriva krönikor under EM.
1 av 4
Rami Shaaban har bloggat på Nyheter24 i tre år - nu ska han skriva krönikor under EM. - Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Shaaban i aktion i VM 2006 - i 0-0-matchen mot Trinidad/Tobago.
2 av 4
Shaaban i aktion i VM 2006 - i 0-0-matchen mot Trinidad/Tobago. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Sveriges målvaktstrio under EM 2008: Rami Shaaban, Andreas Isaksson och Johan Wiland.
3 av 4
Sveriges målvaktstrio under EM 2008: Rami Shaaban, Andreas Isaksson och Johan Wiland. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Wojciech Szczesny blir EM:s bäste målvakt, tror Rami.
4 av 4
Wojciech Szczesny blir EM:s bäste målvakt, tror Rami. - Foto: Sang Tan / AP / SCANPIX

Rami Shaaban är Nyheter24:s EM-krönikör

Här är näste person att tycka till om fotbolls-EM på Nyheter24. Före detta landslagsmålvakten och erfarne bloggaren Rami Shaaban.


Du följer väl Ramis blogg?

Sedan 2009 bloggar Rami Shaaban på Nyheter24. Det har handlat mycket om Bajen men också en del om Egypten och afrikanska mästerskapen.

Här hittar du Rami Shaabans blogg.

STOCKHOLM. Han är redan välkänd både för fotbollsälskare och för Nyheter24:s läsare. Nu kommer förre landslagsmålvakten Rami Shaaban också att skriva krönikor under EM. Efter snart tre år som bloggare vet han vad som gäller för att få ut sitt budskap.

– Jag har lärt mig vad media fångar upp och vill skriva om. Jag tycker att det är väldigt skönt att få ut min sida av det hela, vilket jag tycker är väldigt viktigt, säger Rami.

Vad kommer du att skriva om utöver själva matcherna?

- Uppladdningen innan matcherna, hur det känns och hur stämningen i gruppen är. Lite hur det är inför och hur förväntningarna byggs upp och känslan innan det drar igång kommer jag lägga stor vikt på.

Under VM 2006 var det just Rami Shaaban som vaktade målet när turneringen inleddes. Även under EM 2008 var han uttagen men fick då endast sitta på bänken.

- Det var inte så länge sen jag själv var med. De här minnena är ganska färska och jag får återuppleva dem från tangentbordet. Det är som det är, säger han.

"Jättesvåra matcher"

Landslagsmålvakten, som bland annat spelade i Djurgården, Arsenal och Hammarby, tror att Sverige går ett riktigt tufft gruppspel till mötes.

- Det är jättesvåra matcher. Jag tror att Ukraina blir en nyckelmatch för oss. Det är en match som vi måste vinna. Jag kan känna igen mig från tidigare mästerskap att huvudmatchen alltid är viktig. Men i den här gruppen är den extremt viktig. Ponera att vi förlorar mot Ukraina och får möta England eller Frankrike som har förlorat första matchen, det blir jäkligt svårt, säger Shaaban och fortsätter:

– Men går vi vidare från gruppen kan vad som helst hända.

NÅGRA SNABBA MED RAMI

Om Sveriges gruppmotståndare:

– Ukraina är bättre än vad väldigt många tror. Vi har mött dem några gånger men hemmanationerna är alltid farliga hemma och det ska man lägga ganska stor vikt vid. Frankrike är grymt revanschsugna och giftigare än någonsin. Och med tanke på att England till slut vann över oss har de kommit över den där barriären att de aldrig har vunnit över oss sen -66.

EM:s överraskning

- Jag tror det blir Polen. De har en riktigt bra målvakt i Szczesny, de har Lewandowski och han öste in mål för Dortmund. De har väldigt duktiga fotbollsspelare. Blaszczykowski, Lewandowski och en mycket bra målvakt.

Floppvarning:

- Den är svår. Jag skulle vilja sätta den på Frankrike. Men samtidigt kan de lika gärna bli en hit. Holland kommer inte att floppa. England tror alltid att de är så jäkla mycket bättre än vad de är, så jag ser dem inte som favoriter och då kan de inte floppa. Jag tror att Italien blir en floppvarning. De har problem med muthärvan, det är inte bra med oro i gruppen inför ett mästerskap. Jag tror inte att de klarar av att hantera det på något vidare sätt.

Vilka vinner Em guld?

– Jag tror inte Spanien, de klarar inte det. Jag säger Tyskland. Jag tror att de tar hem det för att de först och främst har spelare från den inhemska ligan och jag tror att de kommer att få ihop det väldigt bra. Jag tror att Löw är en riktigt bra slutspelscoach.

Vem är EM:s bästa målvakt på förhand - och vem blir bäst i turneringen?

– Den som är bäst nu inför är Joe Hart. Jag tror att Wojciech Szczesny blir EM:s bästa.

/
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.