Metalists hemmastadion målas ut som en skräckarena.
1 av 4
Metalists hemmastadion målas ut som en skräckarena. - Foto: Getty Images
"Jag uppfattade inte något rasistiskt", säger Mathias Ranégie om när han spelade på Metalist Stadium i november förra året.
2 av 4
"Jag uppfattade inte något rasistiskt", säger Mathias Ranégie om när han spelade på Metalist Stadium i november förra året. - Foto: Scanpix
Sverige spelade en träningsmatch mot Ukraina i Kharkiv i augusti.
3 av 4
Sverige spelade en träningsmatch mot Ukraina i Kharkiv i augusti. - Foto: Scanpix
Ett gäng Metalist-supportrar.
4 av 4
Ett gäng Metalist-supportrar. - Foto: Scanpix

Ukrainska skräckarenan "tryggare än ett Stockholmsderby"

Hitlerhälsningar, rasistiska glåpord och attacker mot utlänningar. Kharkivs EM-stadion har målats ut som en skräckarena – men bilden delas inte av alla.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KHARKIV. Debatten om rasismen i Ukraina och Polen har varit massiv sedan det stod klart att länderna skulle anordna fotbolls-EM i sommar. Engelska duon Theo Walcotts och Alex Oxlade-Chamberlains familjer vågar inte åka ner till Ukraina på grund av rädslan för att bli utsatta.

Förre landslagsbacken Sol Campbell varnar fansen för att åka till Ukraina av rädsla för att folk kommer att dö. Det säger han i en dokumentär som sändes i BBC på måndagskvällen och som har väckt starka reaktioner. Det finns vissa som tycker att bilden är överdriven. Dokumentären pekar särskilt ut Kharkiv-baserade klubben Metalists fans och hemmastadion – där det kommer spelas EM-fotboll – som rena skräckarenan.

Supportrarna ses göra Hitlerhälsningar under en match och angripa ett par asiatiska ukrainare utanför klacken.

Nyheter24 har varit i kontakt med svensken Mats-Jan Söderberg som bor i Ukraina och har säsongskort på Metalists matcher. Han känner inte igen bilden som getts av laget och arenan.

- Jag har aldrig upplevt hotfull stämning på plats. Stämningen både på och utanför arenan är mycket bättre än något jag upplevt i allsvenskan. Jag känner mig tryggare på Metaliststadion än på Råsunda under ett Stockholmsderby, säger Mats-Jan Söderberg till Nyheter24.

Någon som vet hur det är att spela inför Metalists fans är Malmö FF:s Mathias Ranégie. Anfallaren gjorde ett av målen när Malmö förlorade med 3-1 på Metalist Stadium i november förra året.

– Jag uppfattade inte något rasistiskt. Jag är ju utlänning och förstår inte deras språk så de kan ju ha sagt allt möjligt, men jag märkte inte av det på något sätt, säger Ranégie till Nyheter24.

Se BBC-dokumentären här:

bbc
/
/
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

3 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.