Tomas Rosicky har återhämtat sig från sin vadskada och är Tjeckiens nyckelspelare i EM.
1 av 4
Tomas Rosicky har återhämtat sig från sin vadskada och är Tjeckiens nyckelspelare i EM. - Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix
Pavel Zavadil är en tjeckisk fotbollsspelare som tillhör Mjällby AIF. Har tidigare spelat i Sparta Prag.
2 av 4
Pavel Zavadil är en tjeckisk fotbollsspelare som tillhör Mjällby AIF. Har tidigare spelat i Sparta Prag. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX /
Tjeckien har en av EM:s äldsta trupper. Bara tre spelare är under 25 år.
3 av 4
Tjeckien har en av EM:s äldsta trupper. Bara tre spelare är under 25 år. - Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix
Petr Cech är en av nyckelspelarna.
4 av 4
Petr Cech är en av nyckelspelarna. - Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Tjeckien-experten: "Vi vinner med 1-0"

Den tjeckiske Mjällbyspelaren Pavel Zavadil tror på seger i kväll mot Ryssland: "Tomas Rosicky blir otroligt viktig".


Grekland-Tjeckien

När?
18.00

Var?
Miejski-Stadion, Wroclaw. Kapacitet: 43 090.

Vilken kanal?
SVT2, klockan 17.15.

Läget i lagen:
Sokratis Papastathopoulos blev utvisad senast och är avstängd. Avraam Papadopoulos skadade sig och blir borta resten av EM.
Tjeckien är i stort sett skadefritt.

Senaste möte:
EM 2004: Grekland – Tjeckien : 1-0

Greklands startelva
(4-3-3)
Kostas Chalkias - Vasilis Torosidis, Kyriakos Papadopoulos, Kostas Katsouranis, Jose Holebas -  Giorgos Fotakis, Giannis Maniatis, Giorgos Karagounis - Dimitris Salpingidis, Giorgos Samaras, Kostas Fortounis.

Tjeckiens startelva

(4-2-3-1)
Petr Cech - Theodor Gebre Selassie, Michal Kadlec, Tomas Sivok, David Limbersky - Jaroslav Plasil, Tomas Hubschman - Petr Jiracek, Tomas Rosicky, Vaclav Pilar - Milan Baros.

MJÄLLBY/WROCLAWA. På fredagskvällen brakar Tjeckien och Ryssland samman i EM-gruppspelets första omgång. Tjeckien har genomgått en mindre lyckad generationsväxling sedan succén 2004. Och den allsvenske tjecken Pavel Zavadil tror att det är "gamlingarna" som är nyckeln till seger.

Tomas Rosicky är deras bästa spelare och han är verkligen viktig. Baros är en fantastisk anfallare, men tjeckisk media har skrivit mycket negativt om honom. Men det är en bra spelare och han vann turkiska ligan med Galatasaray, så han är bra, säger Mjällbyspelaren Zavadil till Nyheter24.

Sämre lag än 2004

År 2004 stormade Tjeckien fram till semifinal i EM med spelare som Pavel Nedved, Karel Poborsky och Vladimir Smicer. Pavel Zavadil tror inte att årets lag har vad som krävs för att nå så långt. Många spelare kommer från den tjeckiska ligan och saknar mästerskapserfarenhet.

– Det är tre-fyra lag som har hög status, de andra är inte speciellt bra. Det är en annan fotboll än här i Sverige, men jag tror ligan håller ungefär samma kvalitet som här i allsvenskan.

Hur långt tror du Tjeckien kan nå?

–  Vinner vi mot Ryssland tror jag att vi går vidare från gruppen.

Vad tror du att det blir för resultat i kväll?

– Vi vinner med 1-0 mot Ryssland. Ryssland har spelat många år tillsammans och är individuellt skickliga men jag tror Tjeckien blir bättre och bättre.

/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.