Reservmålvakten Prezemyslaw Tyton blev istället stor polsk hjälte.
Reservmålvakten Prezemyslaw Tyton blev istället stor polsk hjälte. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
EM-hjälten ifrån 2004 – Karagounis – missade straff för Grekland i den 72:a minuten. - Foto: Matt Dunham/SCANPIX
Karagounis var förkrossad efteråt.
Karagounis var förkrossad efteråt. - Foto: Matt Dunham/SCANPIX

Veteranens straffmiss – kunde ha gett Grekland segern

EM-hjälten Giogios Karagounis blev syndabock för Grekland.

Polen 1 - 1 Grekland

1—0 Robert Lewandowski (17), 1—1 Dimitrios Salpingidis (51).

Utv, Polen: Wojciech Szczesny (68). Grekland: Sokratis Papastathopoulos (44).

Varningar, Grekland: Sokratis Papastathopoulos, José Holebas, Giorgos Karagounis.

Domare: Carlos Velasco Carballo, Spanien.

Publik: 56 826 (Warszawa).

Polen (4—4—1—1): Wojciech Szczesny — Lukasz Piszczek, Marcin Wasilewski, Damien Perquis, Sebastian Boenisch — Jakub Blaszczykowski, Eugen Polanski, Rafal Murawski, Maciej Rybus (Przemyslaw Tyton 70) — Ludovic Obraniak — Robert Lewandowski.

Grekland (4—3—3): Kostas Chalkias — Vasilis Torosidis, Avraam Papadopoulos (Kyriakos Papadopoulos 37), Sokratis Papastathopoulos, José Holebas — Giannis Maniatis, Kostas Katsouranis, Giorgos Karagounis — Sotiris Ninis (Dimitrios Salpingidis 46), Theofanis Gekas (Konstantinos Fortounis 68), Giorgos Samaras.

WARSAWA. En man utvisad och underläge med 0–1 för Grekland. Men Dimitris Salpingidis heroiska insats i den andra halvleken – kvitterade och och fixade en straff – gav veteranen Giorgios Karagounis chansen att avgöra för Grekland vid straffpunkten.

En chans som han inte tog. Den nyinbytte polske målvakten Prezemyslaw Tyton – Arsenals Wojciech Szczesny fick frilägesutvisning – kunde enkelt läsa Karagounis straff i den 72:a minuten. Karagounis slog straffen alldeles för tamt i "målvaktshöjd" vid Tytons vänstra stolpe. EM-hjälten från 2004, Karagounis drog sig länge i håret och var märkbart tagen efter sin straffmiss.

Matchen slutade 1–1.