Helder Postiga fäller Manuel Neuer. - Foto: Frank Augstein/AP/Scanpix
Matchhjälten Mario Gomez firar sitt mål.
Matchhjälten Mario Gomez firar sitt mål. - Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX

Förhandsfavoriterna till EM-segern vann med 1–0 mot Portugal.

1—0 Mario Gomez (72).

Varningar, Tyskland: Holger Badstuber, Jerome Boateng. Portugal: Helder Postiga, Fabio Coentrao.

Domare: Stéphane Lannoy, Frankrike.

Publik: 33 951 (Lviv).

Tyskland (4—2—3—1): Manuel Neuer — Jerome Boateng, Holger Badstuber, Mats Hummels, Philipp Lahm — Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira — Thomas Müller (Lars Bender 90), Mesut Özil (Toni Kroos 87), Lukas Podolski — Mario Gomez (Miroslav Klose 80).

Portugal (4—3—3): Rui Patricio — Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao — Raul Meireles (Silvestre Varela 80), Miguel Veloso, Joao Moutinho — Nani, Helder Postiga (Nelson Oliveira 70), Cristiano Ronaldo.

LVIV. Miroslav Klose hade tagit av sig avdragskläderna och skulle precis bli inbytt av den tyske förbundskaptenen Joachim Löw. Då slog han till. Den annars osynlige Mario Gomez nickade – efter inlägg av Sami Khedira – in matchens enda mål i den 72:a minuten.

Löw valde därför att ge Gomez åtta minuter till på planen innan den tyske legendaren Klose fick komma in. Därefter såg tyskarna ut gå mot en säker seger men de sista minuterna blev riktigt svettiga.

Portugal vaskade först fram ett jätteläge då Silvestre Varela ställdes mot Manuel Neuer. Men Bayerns målvakt visade sin storhet och hann precis ut och täcka Varelas målchans. Sedan var den United-stjärnan Nanis tur. När bara minuten var kvar av övertiden fick yttern en fin pass bakåt av superstjärnan Cristiano Ronaldo men avslutet tog på en tysk back och gick ut till hörna.

Matchen slutade 1–0 till Tyskland som nu möter Holland på onsdag. Portugal får försöka ta revansch mot Danmark som skrällvann mot "Oranje".

Dahlin nöjd med sitt tips

Innan matchen tippade VM-94-hjälten Martin Dahlin att Tyskland skulle vinna med 2–1 och att Klose skulle starta matchen. Men Dahlin känner sig ändå nöjd över sitt tips.

– Tyskarna vann precis som jag trodde, säger han till Nyheter24.

Den förre Borussia Mönchengladbach-stjärnan påpekade gärna sina tipskunskaper.

–Det två rätt jämna lag i matchen men tyskarna var strået vassare, precis som jag trodde.