Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.
Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.

Sonebys Kiev: "Camp Sweden kanske inte är så illa"

Under EM kommer komikern Martin Soneby skriva om sina iakttagelser från Ukraina. Här är hans första rapport - om Camp Sweden, buffé och en hotellbåt.


Sonebys Kiev

Det kan dyka upp otaliga ögonblick under ett stort mästerskap som är värda att berätta om men som få utöver de som är på plats ens får veta om. Komikern Martin Soneby kommer därför under fotbolls-EM att skriva om sina betraktelser och iakttagelser från EM-staden Kiev och det svenska lägret.

Informationen är knapphändig. ”Ni lyfter från Arlanda 17.10”, samt ”Ni ska bo på en båt”. Det är allt. När någon säger att man ska bo på hotell, vet man ungefär vad man har att vänta sig – riktmärket brukar vara typ Scandic, sen hamnar man strax under eller över den standarden, beroende på hur snälla uppdragsgivare man har. Men när man får höra att man ska bo på en båt, skenar fantasin iväg. Gammal sovjetisk isbrytare. Fregatt från 1800-talet. Adnan Khassogghis avlagda festyacht. Ingen vet.

Boendefrågan är vital för en resa som den här, och med all respekt för Camp Sweden och alla som lever under mer spartanska förhållanden, så har jag utvecklat en svaghet för fräscha lakan och choklad på kudden. Jag är liksom 36 år gammal nu. Roskilde och lumpen var så länge sen att det knappt har hänt.

Runt åttatiden på kvällen landar vi i Kiev, och kliver av ett plan som vibrerar av förväntan. Kompisgäng och kollegor. Jag uppskattar könsfördelningen till 95 % män. Spridda hejarramsor. Minst hälften har redan fått på sig gula matchtröjor. En kille med älghornsmössa sliter upp taxfreepåsen och ägnar bussresan in till stan åt att svepa en stor flaska Jägermeister. Han lyckas nästan innan vi är framme. Patrik ”Bjärred” Andersson är med på resan. Bjärred är alltid lugn, glad och nyklippt. Alltid.

Båten är inte så mycket en båt mer än ett flytande hotell på en jättelik pråm. Fyra våningar, soldäck och pool på taket, matsal och bar, stor hotellreception i mitten av farkosten. Här ska jag bo, tänker jag och knyter näven som Zlatan när han blir tilldömd en straff. Camp Sweden ligger rakt över floden från båten. Killen som vallade in oss på bussen säger ”När ni har checkat in och fått era rum, kan ni gå ner i matsalen och ta kvällsbuffé.” Jag gör en liten dans. Kvällsbuffé kan vara ett av de vackraste orden i det svenska språket.

Efter dusch, ombyte, BUFFÈ, och öl på övre däck till Kroatien-Irland på teve, börjar vi höra musik från andra sidan vattnet. Vafan, har de liveband på Camp Sweden? Det låter som att de har jätteroligt ju. De grillar säkert korv. Att campa med kallvatten kanske inte är så illa ändå.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!