En ukrainsk legendar, två nickmål - och en krossad EM-dröm? Det ser tufft ut för Sverige efter premiärförlusten i Kiev. - Foto: Daniel Stiller / Bildbyran
Olof Mellberg missade sin markering och Sjevtjenko kunde enkelt nicka in kvitteringen till 1-1. - Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix
Då hade Zlatan Ibrahimovic gjort 1-0 framspelad av Kim Källström.
Då hade Zlatan Ibrahimovic gjort 1-0 framspelad av Kim Källström. - Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix
Jublet visste inga gränser - men sattes i halsen kort därefter.
Jublet visste inga gränser - men sattes i halsen kort därefter. - Foto: Darko Vojinovic/Scanpix

Sjevtjenkos skalle - Sveriges mardröm

Gammal är äldst, tänkte den gamle Milanlegendaren och krossade kanske den svenska EM-drömmen i Kiev.

Ukraina-Sverige 2-1 (0-0)

'52 0-1 Zlatan Ibrahimovic

'55 1-1 Andrij Sjevtjenko

'62 2-1 Andrij Sjevtjenko

KIEV. Över 60 000 människor hade samlats. Allt var upplagt för en svensk EM-fest när Zlatan Ibrahimovic satte 1-0. Sen klev Ukrainas ikon Andrij Sjevtjenko in i handlingarna.

Det förra Milan- och Chelseaproffset nickade först in 1-1 på ett inlägg från supertalangen Andrij Jarmolenko. Kort därefter kom den riktiga kallduschen - 2-1 på nick vid den första stolpen på en hörna.

– Jag är överlycklig. Jag tycker att vi vann välförtjänt, vi var bättre och spelade underbar fotboll, säger Sjevtjenko efter matchen.

Det svenska spelet gick rejält i stå i den första halvleken. Markus Rosenberg uträttade inte särskilt mycket allra längst fram och Ukraina pressade på. En gång var det så när att Andreas Granqvist tvingades slänga sig framför det öppna målet och rädda.

I den andra halvleken såg det genast bättre ut - fram till 1-0-målet. Efter Sjevtjenkos dubbel lyckades laget aldrig resa sig, inte ens med Anders Svensson, Christian Wilhelmsson och Johan Elmander på planen.

Det närmaste Sverige kom en kvittering för en projektil från Zlatan på halvvolley som målvakten Andrij Pjatov lyckades få rakt på sig. Elmander fick ett jätteläge i slutminuten men blåstes av för att han var ojuste mot en ukrainsk back. På stopptid fick mittbacken Olof Mellberg en bra chans men hans lobb landade ovanpå det ukrainska målet.

– Efter en rad mindre lyckade träningsmatcher tar grabbarna sig samman och visar upp fantastisk karaktär. Nu har vi en stor chans att gå vidare, avslutar Sjevtjenko.

*****

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.