Sladjan Osmanagic vill skippa kantspelet och byta spelsystem inför Englandsmatchen.
Sladjan Osmanagic vill skippa kantspelet och byta spelsystem inför Englandsmatchen. - Foto: Scanpix/Montage

Sladjan: "Överge kantspelet, byt till 4-3-1-2"

Nyheter24:s EM-krönikör Sladjan Osmanagic försöker slicka såren efter premiärförlusten - och ger Erik Hamrén råd inför Sverige-England.


Sladjans startelva mot England

Andreas Isaksson

Andreas Granqvist
Olof Mellberg
Jonas Olsson
Martin Olsson

Pontus Wernbloom
Anders Svensson
Kim Källström

Rasmus Elm

Zlatan Ibrahimovic
Johan Elmander

Ångest, olustkänslor och oro är några av de sinnesstämningar jag befunnit mig i sedan den snöpliga förlusten mot Ukraina i måndagskväll. Vi fick ingen revansch för slaget vid Poltava 1709. Det hade varit en efterlängtad sådan.

Vi såga inga spelare som bröstade upp sig eller gick av plan med rak rygg. Svensk fotboll visade upp sig från sin absolut sämsta sida under de första 45 minuterna. Det var nästan så att skämskudden åkte fram. Det handlade inte om det faktum att vi förlorade. Utan hur vi förlorade. Vi gav bort segern, mycket beroende på enkla och slarviga misstag.

Fotboll är en fantastisk sport. Allt kan hända. Ena matchen kan ett lag agera osäkert och förvirrat. I nästa match kan samma lag framstå som ett av de bästa. Det är exakt den känslan jag är ute efter när vi möter England i en oerhört viktig match på fredag kväll. Skall Sverige ta sig till kvartsfinal är en seger nödvändig.

På fredag kväll vill jag inte se ett osäkert och räddhågset svensk landslag. Det klär oss inte alls. Vad klär oss? Ödmjuk attityd, en stor kämpavilja, bra inställning och smartness. Sverige kan bara slå England i ett mästerskap om vi håller oss kyliga på plan och agerar smart.

Det är upp till bevis för Hamrén att visa prov på lite taktiska färdigheter. Eller åtminstone en förmåga att kommunicera ut sin matchplan till sina spelare. Det har ju rått olika meningar i den frågan efter premiärmatchen.

Överge kantspelet. Spela 4-3-1-2. Då tar vi befälet över mittfältet och kan diktera villkoren för matchen. Ut med Lustig som vi redan var inne på inför Ukraina. In med Jonas Olsson, Svensson och Wernbloom. Och starta med Elmander.

Om Sverige står för en bra och fokuserad prestation mot England och vi täpper till i försvaret kan vi slå dem och därmed fortfarande ha chans på kvartsfinal. Låt det bli så!

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!