Campingägaren Lee Martin gör en stor förlust när engelsmännen stannar hemma.
1 av 3
Campingägaren Lee Martin gör en stor förlust när engelsmännen stannar hemma. - Foto: Hanna Aler Sjöqvist / Nyheter24
BBC gjorde en dokumentär om problemen med rasism och huliganism i Polen och Ukraina inför sommarens EM.
2 av 3
BBC gjorde en dokumentär om problemen med rasism och huliganism i Polen och Ukraina inför sommarens EM. - Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AP / SCANPIX
Förre landslagsbacken Sol Campbell uppmanade folk at inte åka dit - något som Lee Martin menar fått många att stanna hemma.
3 av 3
Förre landslagsbacken Sol Campbell uppmanade folk at inte åka dit - något som Lee Martin menar fått många att stanna hemma. - Foto: Getty Images

"Rasismen skrämde bort de engelska fansen"

Engelske campingägaren gör förlust på drygt en halv miljon när supportrarna stannar hemma.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KIEV. Camp Sweden är fullbokat och överallt trängs svenska fans om en ledig plats för sina tillhörigheter, men bara några meter bort ligger Kiev Beach Club som ekar tomt. Med plats för 3 000 gäster finns bara 80 personer på plats.

På en camping uppbyggd enbart för EM lyser de engelska supportrarna med sin frånvaro.

– Det här var bara en stor leråker. Vi har lagt ut gräs, byggt upp stugor och andra stora byggnader, det fanns ingen strand så all sand är hitfraktad. Och så har vi caterat mat, fixat ström, ljud och bild till storbildsteven och så vidare, berättar ägaren Lee Martin för Nyheter24

Bakgrunden till den dåliga uppslutningen är en mediakampanj i England, bland annat gjorde BBC ett uppmärksammat teveprogram "Panorama" där den före detta landslagsbacken Sol Campbell pratade om rasismen och uppmanade fansen att inte åka till Kiev.

– Även släktingar till andra spelare som Alex Oxlade-Chamberlain och Theo Walcott talade ut offentligt om att de inte skulle åka hit på grund av anledningar som jag personligen tycker är ogrundade, efter att jag flera gånger besökt Ukraina under de senaste tio månaderna.

Tror du att det påverkade folks planer på att åka?

– Ja, definitivt. På grund av teveprogrammet så valde folk att inte boka. Om man jämför med när det var VM i Tyskland 2006 så var det 14 500 engelsmän där. Och det är lika nära till Ukraina från England, så vi hade kunnat vara 10 000 på plats åtminstone, kanske 14 000 till och med.

Hur tror du att det kommer att kännas under Sverige-England när ni är så många färre?

– Det kommer att vara som att spela bortamatch. Men det är det vad som händer på planen som räknas, inte sant? Och engelska supportrar är högljudda och passionerade också.

Du måste ha gjort en enorm förlust, 80 personer på en camping för 3000?

– Jag har förlorat 60 000 euro, men det är inget problem. Jag bor ett par hus från Dietmar Hamann hemma. Det spelar ingen roll. Jag kommer fortfarande ha råd att tanka min Rolls Royce när jag kommer hem. Jag behöver inte oroa mig.

Vad händer efter EM med allt det här?

– Jag sätter mig på ett plan hem, första klass. Det här blir ett ställe för ungdomar sedan, exakt vad är inte riktigt klart just nu.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

bbc
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

1 timme sedan

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

1 timme sedan
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.

Chelseatränaren om straffbråket: "En skam"

1 timme sedan
Chelsea utklassade Everton i måndags kväll i Premier League – men trots storsegern blev ett internt bråk om en straff den stora snackisen.

Tysk VM-guldhjälte död

2 timmar sedan
VM-guldhjälten Bernd Hölzenbein har avlidit, skriver hans förra klubb Eintracht Franfurt på sin webbplats.

Disney+ sänder Europamatcher

2 timmar sedan
De kommande tre säsongerna kommer strömningstjänsten Disney+ att sända matcher från Europa League och Conference League i fotboll, över 340 matcher från varje säsong.

Klart: Sverige möter England på Gamla Ullevi

2 timmar sedan
Sveriges avslutande hemmamatch i EM-kvalet mot England kommer att spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.