Måndag 19 Apr
Stockholm

Wenström: "Låt oss inte stå med brallorna nere igen"

Ola Wenström hoppas på en taktik i stället för flera - annars kan Sverige stå med brallorna nere igen.
Ola Wenström hoppas på en taktik i stället för flera - annars kan Sverige stå med brallorna nere igen. Foto: Bildbyrån

Nyheter24:s EM-krönikör Ola Wenström hoppas att det finns en taktik i stället för flera i matchen mot England.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Få se. Vad har vi, vad kan vi och vad vill vi? Jo. Vi har noll poäng, kan klart bättre än i premiären och vi vill visa Europa mycket mer än Johan Wilands bleka bak.

Vilka 22 spelare som än springer ut i Kiev i kväll är det just Sverige som faktiskt har, kan och vill allra mest. Åtminstone på en position. Zlatan mot England. Hur tröttsamt uttjatad den duellen egentligen är, så är den sannerligen laddad den här gången. Det är första mästerskapet med Ibrahimovic som ensam "superswede", han är den ende för våra motståndare att rikta in sig på och England är alltjämt den enda fotbollspubliken för honom att vinna. Dessutom: han är kapten för laget som mest av allt och alla hittills har blottat sina svagheter.

Sveriges och Erik Hamréns öde ligger vid Zlatans stora och känsliga fötter. Med Wayne Rooney ännu avstängd och vid sidan av är vår nummer tio planens i särklass största och bästa kreativa kraft. Ändå räcker det inte med att leverera geniala passningar, dribbla lite läckert och göra något mål. Den här gången måste han leda laget. Att göra det mot England med hela EM i potten – kan det bli mer utmanande och stimulerande för han som är vår störste och som vill växa ännu mer?

Förhoppningsvis har vi en taktik mot England. EN taktik alltså. Mot Ukraina hade vi ingen eller snarare flera stycken som tog ut varandra. Det var i den stunden, när den taktiska bilden var otydlig eller ingen, som vi hade behövt en ledare där ute. Det saknades då en som kände av vad som höll på att hända. Klart är åtminstone att det inte fanns någon som kunde samla alla olika spelidéer till en enda gemensam tydlig tanke. Där har du en uppgift, Zlatan. En till, alltså. En som du förhoppningsvis kan, en som du med all säkerhet vill ta dig an.

Det krävs så klart mer och fler. Mot England vill jag också se Jonas Olsson i backlinjen bredvid Olof Mellberg. Andy Carroll kan mycket väl starta i ett mer klassiskt Roy-4-4- 2 och just han har Olsson ätit likt fish and chips de senaste säsongerna. Med Anders Svenssons passningsfötter och Johan Elmanders lungor dessutom redan från början kan det här bli något mer än bara slutet.

Vi har, vi kan och vi vill. Låt oss inte stå med brallorna nere inför hela Fotbollseuropa igen.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela