Han är väldigt uppskattad av lyssnarna och tittarna - på Camp Sweden fick han till och med skriva autografer.
1 av 4
Han är väldigt uppskattad av lyssnarna och tittarna - på Camp Sweden fick han till och med skriva autografer. - Foto: Mimmi Lexander / Nyheter24
Och ta idolbilder.
2 av 4
Och ta idolbilder. - Foto: Mimmi Lexander / Nyheter24
Granqvist var med Ralf Edström på Camp Sweden för att peppa supportrarna.
3 av 4
Granqvist var med Ralf Edström på Camp Sweden för att peppa supportrarna. - Foto: Mimmi Lexander / Nyheter24
Lasse Granqvist har bevakat stora mästerskap i snart 25 år.
4 av 4
Lasse Granqvist har bevakat stora mästerskap i snart 25 år. - Foto: Mimmi Lexander / Nyheter24

Radioprofilen: "Svenska fansen är kontinentens bästa"

Lasse Granqvist om supportrarnas roll mot England, sina svallande känslor och förberedelerna inför en livesändning.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KIEV. Stämningen inför kvällens match mellan England och Sverige är redan på topp på Camp Sweden. Men för att elda på supportrarna ytterligare gästade sportkommentatorerna Lasse Granqvist och Ralf Edström i dag campingens stora scen för att få fansen att förstå hur mycket deras stöd betyder.

– Jag blev intervjuad av BBC som tyckte att det var fascinerande med svenska supportrar som kände till "responsible drinking", de tyckte alltså att de klarar av att festa och ändå vara trevliga och underhållande. De har en mycket viktig uppgift ikväll, kanske viktigare än någonsin, säger Granqvist till Nyheter24.

Så hur mycket betyder då de svenska fansen ikväll mot England?

– Jag vet europeiska kollegor som säger att svenska supportrar är bäst på kontinenten för att skapa stämning, ur det perspektivet betyder de jättemycket. De betyder mer under en avgörande match som den här att ha ett supporterstöd som är starkt.

Du är känd för din inlevelse, får du hålla igen ibland?

– När man livekommenterar så handlar det om att inte tänka för mycket, då blir det oftast sämre. Om jag har bidraget med någonting i den här branschen under snart 25 år så är det att det är okej att bli glad.

Men om Sverige spelar skitdåligt, måste du lägga band på dig då?

– Jag tror inte man kan bestämma sig för det på förhand. För mig är det vad som händer i matchen som avgör. Är någonting bra är det viktigt att säga det, är det inte bra ingår ju det i det journalistiska uppdraget att prata om det också. Men om det går dåligt för Sverige så, om du hinner tänka till så ska du nog tänka till på vad du säger och hur irriterad du blir.

Har du något exempel på när du blivit lite för upprörd?

– Vid kvartsfinalen Sverige-Vitryssland 2002 i hockey så rörde mitt referat upp väldigt mycket känslor. Jag sa bland annat att jag skäms som svensk idrottskommentator att sitta och referera sånt här skit, att det var det största svenska idrottsfiaskot sen OS 1936 då Japan slog Sverige med 3-2. Det retade folk.

Hur mycket av det du kommenterar är du privat respektive du som yrkesman?

- Det är fler som har undrat om jag är fullt så tokig som jag låter, de som jag jobbat med som kommentatorer brukar säga att "han är faktiskt sån, det är Lasses sätt att vara". Till min omgivning får jag ibland be om ursäkt för att jag är lite småtokig. Men det är fullständigt uppriktigt, jag är så passionerad och nära.

Hur förbereder du dig inför sändning?

– Det som alltid finns med är att jag äter tre timmar före start, det är viktigt att ha blodsockret på plats. Sedan förbereder man ju självklart grundkunskaper om varje land, tränare, spelare, staber och så vidare. Viktigt är också att mina färgpennor i fyra olika färger måste vara med och fungera, blått är hemmalag och alltid Sverige även om det är lottat som bortalag, rött är i det här fallet England, svart och grönt är andra matchhändelser. Samma mönster och samma system som alla år.

Blir du fortfarande nervös?

– Alltid, man är nervös inför prestationen för laget. Det är därifrån pirret i magen, handsvetten och oron kommer. Men jag känner noll nervositet för att gå in och göra jobbet. I såna fall är jag nervös för om tekniken inte funkar, om vi inte kommer fram i trafiken och så.

Slutligen, hur går det ikväll?

– Det blir jättetufft. Det är inte så jädra enkelt att gå in i ett stort mästerskap och bara spela på. Men med ett starkt supporterstöd så kan vi få ett resultat som är positivt. Jag hoppas det i alla fall.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

1 timme sedan

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.