Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.
Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.

Sonebys Kiev: "Supportermarschen kan gå hur som helst"

Martin Soneby varnar för vad som kan hända om man blandar en svensk supportermarsch med festande ukrainare och 72 miljoner liter öl.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

För att vi ska kunna ta oss till matchen på Olympiastadion i Kiev idag, måste vi promenera igenom FanZone. FanZone är en avspärrad aveny mitt i stan som är arrangerad enkom för att uppleva EM: storbildsskärmar, ölhak, souvenirstånd, musikakter, aktiviteter för barnen, allt det där. FanZone kommer med största säkerhet att packas till bristningsgränsen, eftersom Ukraina spelar sin match i Donetsk, 70 mil härifrån. Varenda Kievbo kommer att vilja uppleva karnevalsstämningen som garanterat drar igång om Sjeva nickar in en boll till, och de kommer att vara på helspänn, gnaga av sig naglarna och slita sig i håret. Eftersom de står packade som sillar på området, kommer det att vara lika trångt som på ståplats på en stor konsert.

Det är alltså igenom det området som tjugotusen svenskar ska marschera. Under pågående match. En av de största matcherna som det ukrainska laget någonsin har spelat. Därtill lägger vi ett antal tusen engelska fans som är på väg åt samma håll. Därtill ska vi lägga det faktum att svenska fans är lite mer sammanbitna än vi var innan premiärmatchen. Vi avslutar med att slänga in 72 miljoner liter öl.

Jag ska inte dra för stora växlar på eventuella våldsamheter i Ukraina. Jag har inte sett en enda våldsam incident i den här stan sedan jag landade, och Kievborna är coola, trevliga människor. Det är även fullt möjligt att myndigheterna har tänkt ut en genial plan för att kunna förflytta fansen till arenan och samtidigt kunna hantera att hela lokalbefolkningen befinner sig ute på gatorna ikväll. Allt kanske kommer att flyta på som att ingenting har hänt.

Med det sagt: Det här kan gå precis hur som helst.

PS. För att peppa läsarna lite extra inför kvällens matcher, vill jag gärna citera en ukrainare som ville trösta mig på väg hem från premiärmatchen: ”Don’t worry! You will F**K England, we will F**K France, Ukraine and Sweden go through!”

Vi får hoppas att han har rätt, och att vi 20 000 med biljett inte stör för mycket när vi tassar förbi mitt under pågående match.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!