Ivan Rakitic sätter press på Spaniens spelfördelare Xavi.
1 av 4
Ivan Rakitic sätter press på Spaniens spelfördelare Xavi. - Foto: Shaun Botterill/Getty
Ivan Rakitic hade Kroatiens bästa chans. Men Iker Casillas stod rätt och tog nicken.
2 av 4
Ivan Rakitic hade Kroatiens bästa chans. Men Iker Casillas stod rätt och tog nicken. - Foto: Gero Breloer/Scanpix
Spanskt måljubel.
3 av 4
Spanskt måljubel. - Foto: Alex Grimm/Getty Images
Här gör Jesus Navas segermålet.
4 av 4
Här gör Jesus Navas segermålet. - Foto: Jasper Juinen/Getty Images

Jesus förde Spanien till kvartsfinal

Efter 87 sömniga och mållösa minuter gav Jesus Navas Spanien ledningen. De regerande mästarna är med nöd och näppe klara för kvartsfinal.


Kroatien-Spanien

0-1 Navas (87)

Publik: 38 000
Domare: Stark, Tyskland.

Grupp C

1. Spanien 7 poäng
2. Italien 5 poäng
3. Kroatien 4 poäng
4. Irland 0 poäng

GDANSK. Spanien är vidare till kvartsfinal efter 1-0 mot Kroatien. Jesus Navas slog in ledningsmålet i öppet mål efter en pass från Andres Iniesta.

Det var upplagt för dramatik och spänning inför ödesmatchen i grupp C. Men gladfotbollen och spänningen uteblev. Ett ultradefensivt Kroatien stod emot Spaniens offensiv väl i 87 minuter och resultatet blev en av EM:s tråkigaste matcher hittills.

Spanien höll i bollen under större delen av matchen men hade förtvivlat svårt att skapa heta målchanser. Kroatien satsade på kontringar och var nära ett mål flera gånger. Närmast var Ivan Rakitic vars nick från nära håll räddades av Iker Casillas.

- Det är i stort sett öppet mål, det är bara att nicka in den. Det ska ju bara vara mål i det läget, säger Teddy Lucic till Nyheter24.

I den 66:e minuten kom förbundskapten Slaven Bilics satsning. Tränaren ändrade spelsystem till 4-4-2 och bytte in anfallaren Nikica Jelavic. Men Kroatien lyckades inte överlista Spaniens försvar. Och istället kunde alltså Spanien kontra in 1-0.

Kroatien blåstes på straff

Förutom Rakitics jättechans hade kroaterna två lägen att få straff, bland annat i slutminuterna. Strax före Spaniens segermål ryckte Sergio Busquets i Vedran Corluka, som inte fick någon fart på nicken. Men domaren Wolfgang Stark valde att fria.

Var det straff?

- Abslout, det tycker jag. Det var ingen kort tröjdragning, den pågår i tre sekunder. Han skulle kunna ha nickat den i mål. Det står fem domare på planen men ingen ser den, det är lite irriterande men så är det, säger halvkroaten Lucic.

Spanien går vidare till kvartsfinal tillsammans med Italien som besegrade Irland med 2-0.

EM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige mot Ungern igen i EM

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

1 timme sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

1 timme sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

3 timmar sedan
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

idag 15:16
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.