Jesus förde Spanien till kvartsfinal

- 18/06/2012, 22:48 -
Ivan Rakitic sätter press på Spaniens spelfördelare Xavi.
1 av 4

Ivan Rakitic sätter press på Spaniens spelfördelare Xavi.

Shaun Botterill/Getty

Ivan Rakitic hade Kroatiens bästa chans. Men Iker Casillas stod rätt och tog nicken.
2 av 4

Ivan Rakitic hade Kroatiens bästa chans. Men Iker Casillas stod rätt och tog nicken.

Gero Breloer/Scanpix

Spanskt måljubel.
3 av 4

Spanskt måljubel.

Alex Grimm/Getty Images

Här gör Jesus Navas segermålet.
4 av 4

Här gör Jesus Navas segermålet.

Jasper Juinen/Getty Images

Efter 87 sömniga och mållösa minuter gav Jesus Navas Spanien ledningen. De regerande mästarna är med nöd och näppe klara för kvartsfinal.

GDANSK. Spanien är vidare till kvartsfinal efter 1-0 mot Kroatien. Jesus Navas slog in ledningsmålet i öppet mål efter en pass från Andres Iniesta.

Det var upplagt för dramatik och spänning inför ödesmatchen i grupp C. Men gladfotbollen och spänningen uteblev. Ett ultradefensivt Kroatien stod emot Spaniens offensiv väl i 87 minuter och resultatet blev en av EM:s tråkigaste matcher hittills.

Spanien höll i bollen under större delen av matchen men hade förtvivlat svårt att skapa heta målchanser. Kroatien satsade på kontringar och var nära ett mål flera gånger. Närmast var Ivan Rakitic vars nick från nära håll räddades av Iker Casillas.

- Det är i stort sett öppet mål, det är bara att nicka in den. Det ska ju bara vara mål i det läget, säger Teddy Lucic till Nyheter24.

I den 66:e minuten kom förbundskapten Slaven Bilics satsning. Tränaren ändrade spelsystem till 4-4-2 och bytte in anfallaren Nikica Jelavic. Men Kroatien lyckades inte överlista Spaniens försvar. Och istället kunde alltså Spanien kontra in 1-0.

Kroatien blåstes på straff

Förutom Rakitics jättechans hade kroaterna två lägen att få straff, bland annat i slutminuterna. Strax före Spaniens segermål ryckte Sergio Busquets i Vedran Corluka, som inte fick någon fart på nicken. Men domaren Wolfgang Stark valde att fria.

Var det straff?

- Abslout, det tycker jag. Det var ingen kort tröjdragning, den pågår i tre sekunder. Han skulle kunna ha nickat den i mål. Det står fem domare på planen men ingen ser den, det är lite irriterande men så är det, säger halvkroaten Lucic.

Spanien går vidare till kvartsfinal tillsammans med Italien som besegrade Irland med 2-0.