1 av 5
Annars hade Cech stolparna med sig i matchen. Här Ronaldos frispark i den andra halvleken. - Foto: Gero Breloer/SCANPIX
Och så besviken var Ronaldo efter den stolpträffen.
2 av 5
Och så besviken var Ronaldo efter den stolpträffen. - Foto: Armando Franca/SCANPIX
Ronaldo tog Portugal till semifinal i EM...
3 av 5
Ronaldo tog Portugal till semifinal i EM... - Foto: Armando Franca/SCANPIX
Men till slut fick han sista ordet och Portugal kunde vinna med 1–0.
4 av 5
Men till slut fick han sista ordet och Portugal kunde vinna med 1–0. - Foto: Antonio Calanni/SCANPIX
... Och blev så här glad över målet.
5 av 5
... Och blev så här glad över målet. - Foto: Armando Franca/AP/SCANPIX

Efter stolpträffarna – Ronaldo tog Portugal till semin

Real Madrid-spelaren gjorde matchens enda mål och slog ut Tjeckien. Något som gjorde Portugal-profilen Fredrik Söderström nöjd: "Man är ju halvportugis så det gör mig glad."

Tjeckien–Portugal 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 (79) Cristiano Ronaldo.

Skott: 2–20

Skott på mål: 0–5.

Bollinnehav: 43–57.

WARSZAWA. Länge såg matchen ut att gå till förlängning. Petr Cech i Tjeckiens mål storspelade samtidigt som de portugisiska stjärnorna sumpade målchanser stup i kvarten. Men vem, om inte Cristiano Ronaldo, var till slut tungan på vågen för Portugal. I den 79:e minuten fick han ett perfekt serverat inlägg av Joao Moutinho och mötte, mycket snyggt, med pannan. Rättvist – kanske framför allt för Ronaldo.

– Han gjorde en väldigt bra match. Det var lite oflyt att han inte gjorde fler mål, säger Fredrik Söderström till Nyheter24.

Hade två stolpträffar i matchen

Real Madrid-stjärnan hade nämligen två stolpträffar tidigare i matchen. Redan i den första halvleken kom han fri på högerkanten och slog till med högerfoten – rakt i stolpen. Sedan i den andra halvleken mottade han en patenterad frispark från 30 meter. Cech fick lillfingret på bollen och petade dit den i stolpen.

Ronaldos glädje efter ledningsmålet – och till slut även det avgörande målet – var mer än bara uppenbar för åskådarna.

"Det var klasskillnad"

I slutändan handlade matchen bara om ett lag. Tjeckien låg på försvar medan Portugal förtvivlat försökte få hål på Cech. Men Ronaldos tredje mål på två matcher avgjorde rättvist för Portugal som sköt 20 skott i matchen – varav bara fem träffade mål. Men än värre för tjeckerna som inte träffade mål med ett enda skott under hela matchen.

– Ja, det var klasskillnad. Det blev precis den matchbild som jag trodde det skulle bli. Även om Portugal missade alldeles för många målchanser. Men 1–0 det räcker det med, säger Söderström.

Ett problem för portugiserna är att anfallaren Helder Postiga blev skadad och utburen på bår i den första halvleken. Oklart om han kan fortsätta spela i detta EM.

Men Portugal går till semifinal. Där får de möta vinnarna mellan Spanien och Frankrike.