Nyheter24:s EM-reporter reder ut varför Tiqui-taca-fotbollen är ett vinnande koncept.
Nyheter24:s EM-reporter reder ut varför Tiqui-taca-fotbollen är ett vinnande koncept.

Schälin: Nej, Spanien kan inte spela "ännu bättre"

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-reporter går på djupet och förklarar varför de regerande VM och EM-mästarna spelar perfekt: "Inte världens bästa försvarare - men världens bästa försvar."


Semifinaler

Tjeckien-Portugal 0-1
Tyskland-Grekland 4-2
Spanien-Frankrike 2-0
England-Italien 2-4 efter straffar.

Semifinaler
Portugal-Spanien
Tyskland-Italien

Det har blivit en folksport att ge Spanien tips på hur de skulle kunna bli ett äääännu bättre fotbollslag.

Alla gör det. Bosse Petersson gör det: “Njaåu, dom borde slå den långa bollen lite oftare, då hade de blivit ett ännu bättre fotbollslag”, säger han på sin breda stockholmska. Glenn Strömberg gör det: “Dom hade hotat ännu mer i djupled med en anfallare på planen, Chris” säger han.

Mannen i tobaksbutiken gör det. Kidsen på skolgården gör det.

Snart sagt, varenda jävel gör det.

Men så funkar det förstås inte.

Hade Spanien (eller Barcelona för den delen) blivit bättre fotbollslag genom att ändra sitt spel hade de naturligtvis gjort det.

De älskar förvisso sin Tiqui-taca-fotboll, tro inget annat. Men de älskar den för att de är övertygade om att den ger dem störst chans att vinna fotbollsmatcher. Inte för något annat.

Hade de trott mer på en engelsk sparka-spring-fotboll då hade de spelat så. Hade de trott mer på holländsk totalfotboll hade spelat så. Hade de trott mer på italiensk catenaccio hade de spelat så.

Nu gör de inte det.

De tror att de genom att äga bollen kan kontrollera matcherna och att de genom att kontrollera matcherna kan minimera risken för förlust. Resultaten har visat att deras resonemang i allra högsta grad är hållbart.

Alla vet att cupfotboll handlar mer om att inte förlora än att att faktiskt vinna.

Alla vet att Spanien inte vinner matcher genom att göra massvis av mål.

Alla vet att de vinner matcher genom att aldrig blotta sig.

Det är Spaniens försvarspel som är nyckeln till deras framgång.

Spanien har inte världens bästa försvarsspel för att Alvaro Arbeloa - Gerard Pique - Sergio Ramos - Jordi Alba är världens bästa backlinje. Spanien har världens bästa försvarsspel för att de bestämmer när moståndarna får anfalla.

Eftersom de väldigt sällan kontrar riskerar de inte att få en kontring på kontringen. Eftersom de väldigt sällan söker den långa, oväntade bollen i djuped riskerar de inte att tappa bollen med många spelare på väg framåt.

Eftersom de alltid pressar motståndaren direkt efter bolltapp kan de vara säkra på att dennes kreativa förmåga är lägre än normalt.

Eftersom den spelaren som erövrat bollen har sprungit och jagat bollen som en vettvilling vet de att denne är desperat.

Eftersom de alltid, alltid letar efter fötterna på en medspelare vet de att de lugnt och tryggt kan samla ihop försvaret och invänta nästa våg från motståndarna om en tre-fyra minuter eller så.

Därför förlorar aldrig Spanien. För att de är konsekventa.

Visst, med ett mer varierat anfallsspel hade de säkert kunnat göra både ett och två mål till framåt. Men de hade också skapat en otrygghet, en osäkerhet som gjort att de hade släppt in fler mål. Och insläppta mål kan leda till förlorade matcher och det vill inte Spanien.

De vill aldrig förlora.

Därför spelar de som de gör och därför förlorar de aldrig.

Och därför är det dags att utrota folksjukdomen som går ut på att ge dem tips på hur de kan bli ääännnnu bättre.

*****                         

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!