Sergio Ramos gjorde en Pirlo och chippar in sin straff.
1 av 6
Sergio Ramos gjorde en Pirlo och chippar in sin straff. - Foto: Faksimil Svt
Sergio Ramos firar tillsammans med sina lagkamrater.
2 av 6
Sergio Ramos firar tillsammans med sina lagkamrater. - Foto: Getty Images
Cesc Fabregas satte den avgörande straffen.
3 av 6
Cesc Fabregas satte den avgörande straffen. - Foto: Getty Images
I slutändan fick alltså Spanien fira sin tredje raka mästerskapsfinal.
4 av 6
I slutändan fick alltså Spanien fira sin tredje raka mästerskapsfinal. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Skulle de vinna EM-finalen på söndag är de det första europeiska laget som vinner tre raka mästerskap.
5 av 6
Skulle de vinna EM-finalen på söndag är de det första europeiska laget som vinner tre raka mästerskap. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Ronaldo fick, likt efter förlusten mot Grekland i EM-finalen 2004, torka sina tårar.
6 av 6
Ronaldo fick, likt efter förlusten mot Grekland i EM-finalen 2004, torka sina tårar. - Foto: Matthias Schrader/SCANPIX

Fabregas straffhjälte för Spanien

Spanien vann med 4–2 mot Portugal på straffar.


Portugal–Spanien 4–2 efter straffar

Straffläggningen:

Rui Patricio räddar Xabi Alonsos straff. Iker Casillas räddar Joao Moutinhos straff. Andrés Iniesta rullar säkert in bollen. Pepe sätter sin. Gerard Piqué sätter sin. Nani upp i nättaket. Sergio Ramos chippar som Andrea Pirlo och sätter 3–2. Bruno Alves i ribban. Cesc Fabregas stolpe in. 4–2 till Spanien.

Statistik efter full tid:

Skott på mål: Portugal-Spanien 2-1

Efter förlängningen:

Skott på mål: 2-5

Bollinnehav: 55-45

Avslut totalt: 10-11

DONETSK. Spanien är klara för sin tredje raka mästerskapsfinal – och har chans att skriva europeisk fotbollshistoria. Inget lag i Europa har nämligen vunnit tre raka internationella fotbollstitlar. Detta efter vinst med 4–2 på straffar mot Portugal. Men den första EM-semifinalen mellan Portugal och Spanien var en grå och trist historia. På 90 minuter mäktade lagen bara med tre skott på mål. Även om Spanien hade matchens två vassaste målchanser i förlängning var det som skrivet i sten att det skulle sluta 0–0 och att det skulle avgöras på straffar. Vilket det också gjorde.

"Jag trodde han skulle missa"

Där var Spanien det vassare laget, även om Xabi Alonso var den som inledde straffmissandet. Men Portugal tog aldrig sin chans och Joao Moutinhos tafatta straff räddades av stormålvakten Iker Casillas. Därefter rullade bollarna in bakom de iberiska lagens målvakter. Och mest spektakulär var Sergio Ramos spark från elva meter. Han kopierade Panenka, Totti, Zidane och Pirlo och chippade in bollen bakom Rui Patricio i Portugals mål.

– Det trodde jag absolut inte. Jag trodde att han skulle missa. Jag sa faktiskt innan att portugisen, mittbacken skulle missa, säger Gary Sundgren till Nyheter24.

Den portugisen var Bruno Alves. Alves som i straffomgången innan trodde att han skulle slå straffen men fick vända när Nani joggade i kapp honom och berättade att det faktiskt var hans tur.

Zenit-spelaren dunkade upp sin straff i ribban och när sedan Cesc Fabregas stegade fram och satte sin straff stolpe in var saken klar.

Spanien hade de hetaste målchanserna

Och även om Portugal började matchen bäst – var det Spanien som till slut hade de hetaste målchanserna, framför allt i förlängningen. Först, i den 104:e minuten, fick Andrés Iniesta ett drömläge bara några meter ifrån Portugals mål men Rui Patricio stod för en jätteräddning. Sedan var det inbytte Jesus Navas tur från högerkanten. Han sköt ett lågt skott som Patricio mycket skickligt enhandsräddade. Annars handlade det mesta i matchen om tuffa närkamper och tight försvarsspel. Totalt drog lagen på sig åtta varningar – vilket bara är en ifrån mästerskapsrekordet.

Men det var alltså Spanien som drog det längsta strået och de får nu möta vinnarna mellan Tyskland och Italien i morgon. Gary Sundgren är säker på vilket lag som ställs mot Spanien i Kiev på söndag.

– Det blir garanterat Tyskland, säger den forne landslagsbacken.

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

EM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!