Nyheter24:s sportchef Johan Andersson tror att kvällens match kan bli lika bra som VM-semin för sex år sen.
Nyheter24:s sportchef Johan Andersson tror att kvällens match kan bli lika bra som VM-semin för sex år sen. - Foto: Nyheter24

Andersson: Straffar - Italiens enda hopp

KRÖNIKA. Nyheter24:s sportchef reder ut förutsättningarna inför matchen som Italien aldrig förlorat: "Men läget har nog aldrig varit bättre för tyskarna".


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

2006 var året då tyskarna hade något att vara stolta över igen. Utanför planen genomfördes världsmästerskapet exemplariskt, på planen imponerade förbundskaptenens Jürgen Klinsmanns lag stort.

På Westfalenstadion i Dortmund, inför mäktiga kortsidan Südtribüne, väntade Italien.

"Gli Azzurri" kom till semifinalen från en stökig uppladdning som präglades med riggade resultat och mutade domare i calciopoli-skandalen från Serie A.

Men när VM:s bästa match summerades var det Italien som stod som segrare.

På sju mästerskapsförsök har Tyskland aldrig besegrat Italien - men något säger mig att läget aldrig har varit bättre än i dag.

Två olika - men lika principfasta - tränare

Sex år senare har Joachim Löw tagit över Tysklands landslag och trimmat ner medelåldern till 24,6 år.

Det är en nitisk tränare, en tränare som anpassar truppen efter hans filosofi och inte vice versa. För att ta ett exempel: när han tog över efter världsmästerskapet höll Tysklands landslagsspelare bollen i snitt 2,6 sekunder.

Det höll inte måttet enligt "Yoggi" och i dag är motsvarande siffra 1,1 sekunder.

Av de fyra spelarna som är kvar i truppen är det bara Bastian Schweinstieger som kan ses som en nyckelspelare.

På andra sidan står Cesare Prandelli.

Tränaren som hoppade av Roma-jobbet för att vara med sin döende fru, som petade Mario Balotelli när han inte uppträdde sportsligt och som inte kommer sakna den moderna fotbollen när han slutar.

Precis som Löw förfinade Klinsmanns fotboll, har Prandelli fortsatt arbeta på Marcelo Lippis offensiva spelsätt.

Men till skillnad från Tyskland är Italien ett landslag som inte kommer bli bättre. Med en medelålder 28 år slår de ur underläge, men de trivs med det och det märks:

– Tyskland är rädda för oss. De vet att vi kan skapa stora problem. Vi har samma vilja nu som vi hade 2006. Vi är på samma nivå som Spanien, psykar Andrea Pirlo inför matchen.

Spelar Tyskland som de har gjort turneringen igenom då ska det mycket till om det inte blir en ny final mot Spanien.

Men går matchen till straffar, då vinner Italien. Det är jag säker på.

Kanske blir det doldisen Alessandro Diamanti som blir "årets Fabio Grosso"?

Och för att toppa med lite allsvensk kuriosa: Kanske kastar Prandelli in Antonio Nocerino, spelaren som kostade mindre för Milan att värva - än vad det kostade för IFK Göteborg att signa Örebros Nordin Gersic.

Efter gårdagens ganska tråkiga match, finns alla ingredienser där för att det ska bli en lika magisk kväll som den 2006.

Det hade det här mästerskapet behövt.

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!