Siavoush Fallahi hyllar Gli Azzuri efter 2-1-segern mot förhandsfavoriterna.
Siavoush Fallahi hyllar Gli Azzuri efter 2-1-segern mot förhandsfavoriterna. - Foto: Nyheter24/Elin Mårtensson

"Italien borde ha vunnit med mer"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Italien-expert Siavoush Fallahi njuter efter att finalplatsen säkrats.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Efter matchen mot England fick de italienska supportrarna världen över det svar de så länge väntat på. Italien visade sig från sin bästa sida och dominerade hela matchen från början till slut. Vi som försvarat den italienska ligan i Sverige fick äntligen njuta på riktigt och fördomarna om Italien och den italienska fotbollen dödades för dem flesta. Det fanns dock de som så klart tvivlade, det fanns de som förklarade Italiens dominans med att England hade en dålig trupp och att Italien minsann skulle åka på en storförlust mot Tyskland. De sista fördomarna om italiensk fotboll dog igår kväll efter en fantastisk uppvisning ifrån exakt alla i Italien.

Balotelli bröt löftet: "Han strålade"

Mellan stolparna lyfter den majestätiska Buffon sin backlinje ett antal nivåer. Barzagli visar återigen att han är en av världens bästa mittbackar med sin stabilitet och sitt positionsspel. Balzaretti gör en heroisk insats på fel kant. De Rossi vinner boll och fördelar den. Marchisio krigar på. Montolivo bränner lägen, men lyfter sig en minut senare och slår en fantastisk assist. Pirlo dikterar sitt mittfält med samma lugn och ro när han har tre spelare på sig som när han är omarkerad. Prandelli manar på sitt perfekt disponerade lag från sidlinjen. Cassano är vän med bollen igen, dribblar, skapar chanser och assisterar och till slut så har vi Mario.

Eller ska vi kalla han SuperMario nu igen. Två mål i kväll och äntligen lossnade det. Han kunde inte hålla sin stenhårda attityd när han gjorde det första målet och hans glädje gick inte att missa. Han strålade. Men sedan var allt normalt igen, andra målet en stenhård projektil i krysset. Mario? Han tar av sig tröjan, spänner varenda muskel och har ett stenhårt ansiktsuttryck. Varför ska han fira? Det här är hans jobb. 

Buffon: "Så dominanta som vi var ska man inte behöva lida såhär"

Italien stod i går för en av de bästa matcherna på länge. Tyskland räckte inte alls till och efter matchen infann sig en overklig känsla: Italien borde ha vunnit med mer. I efterhand är det en känsla som är njutbar. Italien spelade ut Tyskland och bjöd på en show som inte många hade väntat sig. En som var rosenrasande efter signalen var dock Gianluigi Buffon:

"Så dominanta som vi var ska man inte behöva lida såhär. En felstuds i förlängningen och de hade kunnat kvittera och så hade vi förlorat. Vi har fortfarande saker att förbättra. Vi borde ha vunnit med mer, men vi gjorde en fantastisk match."

Så talar en vinnare. En vinnare med en italiensk vinnarmentalitet som genomsyrade dagens gli azzurri. Den här generationen av tyska fotbollsspelare har mycket men inte vinnarmentaliteten. Något som bevisades VM 2006 och som återigen bevisades EM 2012. Symboliken när tårar rann ned från tyska ögon och händerna på den andra sidan sträcktes mot himlen i triumf, en italiensk triumf.

/
/
EM
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

1 timme sedan

Svensk storseger mot Skottland

2 timmar sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.