Casillas och Buffon kramar om varandra efter mötet i gruppspelet som slutade 1-1.
1 av 2
Casillas och Buffon kramar om varandra efter mötet i gruppspelet som slutade 1-1. - Foto: Shaun Botterill/Getty
Men under straffläggningen i kvartsfinalen i EM 2008 var de inte bästa vänner. Spanien vann med 4-2 och lade senare beslag på titeln.
2 av 2
Men under straffläggningen i kvartsfinalen i EM 2008 var de inte bästa vänner. Spanien vann med 4-2 och lade senare beslag på titeln. - Foto: Alessandra Tarantino/AP/Scanpix

Buffon och Casillas kramkalas inför finalen

Psykspel och gliringar inför EM-finalen? Skulle inte tro det. Målvakterna Iker Casillas och Gianluigi Buffon turas om att hylla varandra.


Buffon vs Casillas

Gianluigi Buffon, 34 år, Juventus/Italien

Debut:
Som 18-åring i Parma.
Ligatitlar: Fem, alla med Juventus.
Champions League: En förlorad final mot Milan.
Landslaget: VM-guld 2006.
Utmärkelser: Utsedd till världens bästa målvakt fyra gånger.

Iker Casillas, 31, Real Madrid/Spanien

Debut:
Som 18-åring i Real Madrid.
Ligatitlar: Fem, alla med Real Madrid.
Champions League: Två, år 2000 och 2002.
Landslaget: EM-guld 2008 och VM-guld 2010.
Utmärkelser: Utsedd till världens bästa målvakt fyra gånger.

KIEV. När Spanien och Italien går in på Olympiastadions gräsmatta i kväll gör de det med två av världens genom tiderna bästa målvakter. Iker Casillas, 31, och Gianluigi Buffon, 34, har båda spelat VM-final och utsetts till världens bästa målvakt. Men en av dem har ett mentalt övertag i söndagens EM-final.

– Jag har alltid velat vara som Buffon. I åtta, nio års tid har han tillhört de tre bästa målvakterna i världen. De andra byts ut då och då, men Buffon är alltid där uppe, säger Casillas enligt spansk radio.

När Italiens burväktare får höra lovorden från sin yngre – och betydligt mer meriterade – kollega, svarar han:

– Iker Casillas har hållit samma höga nivå i så många år nu och för en målvakt är det svårast av allt. Spanien släpper nästan aldrig in några mål och det är hans förtjänst.

*****                         

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.   

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.