Manchester Citys mittfältare  firade 1-0-målet med att kyssa sin handled.
1 av 9
Manchester Citys mittfältare firade 1-0-målet med att kyssa sin handled. - Foto: Jon Super/SCANPIX
David Silva gjorde 1-0 för Spanien.
2 av 9
David Silva gjorde 1-0 för Spanien. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Kramkalas för det spanska landslaget.
3 av 9
Kramkalas för det spanska landslaget. - Foto: Antonio Calanni/SCANPIX
Spanien är nu historiska efter tre raka mästerskapssegrar.
4 av 9
Spanien är nu historiska efter tre raka mästerskapssegrar. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Xavi Alonso kommer och firar med 23-åringen.
5 av 9
Xavi Alonso kommer och firar med 23-åringen. - Foto: Jon Super/SCANPIX
Han var överlycklig efter målet.
6 av 9
Han var överlycklig efter målet. - Foto: Jon Super/SCANPIX
7 av 9
Alba som precis har bytt klubb från Valencia till Barcelona. Helt okej värvning? - Foto: Darko Vojinovic/SCANPIX
...med 2–0 för Spanien i den 41:a minuten.
8 av 9
...med 2–0 för Spanien i den 41:a minuten. - Foto: Vadim Ghirda/SCANPIX
Jordi Alba sprang sig ren på vänsterkanten och avgjorde matchen...
9 av 9
Jordi Alba sprang sig ren på vänsterkanten och avgjorde matchen... - Foto: Michael Sohn/SCANPIX

Silva nickade historiskt guld till Spanien

Mästare 2008, 2010 - och nu 2012: Spanjorerna skrev in sig i historieböckerna efter utklassningen av Italien.

Spanien-Italien 4-0

1—0 David Silva (14), 2—0 Jordi Alba (41), 3—0 Fernando Torres (84), 4—0 Juan Mata (88).

Publik: 63 170

Domare: Proenca (Portugal)

Statistik

Bollinnehav: 52-48

Avslut: 14-11

Avslut på mål: 9-6

KIEV. Italiens förbundskaptenen Cesare Prandelli har under turneringen gått pilgrimsfärder till ett kloster med sin stab.

Men i finalen mot Spanien hade italienaren inte de högre makterna på sin sida.

Redan i den 14:e minuten ställde Spanien om snabbt. Xavi till Cesc Fabregas som i sin tur träffade David Silvas panna: 1-0.

Ett par minuter senare skadade sig Giorgio Chiellini och spädde på Italiens elände.

Löpte 80 meter - och gjorde mål

Under hela turneringen har Jordi Alba övertygat för Spanien. Och finalen var inget undantag.

Med bara minuter till halvleksvilan visade den på förhand kritiserade Xavi hur känsliga fötter han har och spelade fram ytterbacken med en magisk passning.

Jordi Alba som hade påbörjat löpningen på den egna planhalvan avslutade som en anfallare och Gianluigi Buffon var chanslös i Italiens mål.

Byttes in och skadade sig direkt

Prandelli gjorde vad han kunde för att försöka undvika sin första förlust som förbundskapten i en tävlingsmatch. Han bytte in Antonio Di Natale i paus och Thiago Motta några minuter senare.

Men när Motta skadade sig direkt var det schackmatt för för Italien.

I nästan 30 minuter fick Italien jaga med tio man och inhopparen Fernando Torres kunde först göra 3-0 innan han spelade fram kollegan från Chelsea Juan Mata.

Spanien defilerade, tog den största segern i en EM-final, och är nu den första nationen som har vunnit tre raka mästerskap.