Andres Iniesta har tidigare sagt att han inte bryr sig om personliga utmärkelser.
1 av 2
Andres Iniesta har tidigare sagt att han inte bryr sig om personliga utmärkelser. - Foto: Getty Images
Under EM har poängskörden varit dålig men spelet desto bättre.
2 av 2
Under EM har poängskörden varit dålig men spelet desto bättre. - Foto: Laurence Griffiths/Getty

Andres Iniesta utsedd till EM:s bästa spelare

Uefa har utsett Spaniens mittfältsgeni Andres Iniesta till EM 2012:s bästa spelare.


Iniestas EM

Speltid: 551 minuter.
Mål: 0.
Assist: 1.
Skott: 19.
Skott på mål: 14.
Passningar: 465.
Lyckade passningar: 350.
Passningsprocent: 75 %.
Långbollar: 1.
Gula kort: 0.
Orsakade frisparkar: 5.
Givna frisparkar: 14.

Meritlista

1 VM-guld
2 EM-guld
3 Champions League-titlar
5 La Liga-titlar
Världens näst bästa spelare 2010.
Bästa spelare EM 2012.

KIEV. Andres Iniesta har varit en nyckelspelare Spaniens startelva sedan 2008 då framgångssagan inleddes. På söndagen lyfte han EM-pokalen för andra gången och nu har han utsetts till turneringens bästa spelare.

– Att ge priset till Iniesta sänder ett budskap om kreativitet, vass fotboll och ödmjukhet, säger Andy Roxburgh, talesperson för Uefa.

Bara gjort en assist på sex matcher

Andres Iniesta avgjorde VM-finalen 2010 och brukar vara en poängstark spelare. Men under EM har han bara mäktat med en assist på sex matcher. Barcelonastjärnan har dock visat upp ett imponerande passningsspel och hotat motståndarnas backar i match efter match.

"Jag bryr mig inte om det"

Iniesta slogs med Italiens Andrea Pirlo om utmärkelsen. Men efter att ha blivit finalens bästa spelare drog Iniesta det längsta strået. När den blygsamme spanjoren tidigare fick frågan om hur mycket priset skulle betyda för honom, svarade han:

– Jag spelar aldrig för att vinna saker själv. Jag anser inte att jag är turneringens mest värdefulle spelare och jag bryr mig inte vem som vinner, sade Iniesta till Goal.

*****                        

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här. 

/
/
EM
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

2 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.