Siavoush Fallahi är stolt över Italien trots finalförlusten.
Siavoush Fallahi är stolt över Italien trots finalförlusten. - Foto: Nyheter24/Elin Mårtensson

"Krossade drömmar och krossade myter"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Italien-expert Siavoush Fallahi om en EM-dröm som krossades samtidigt som myterna om Italien.


Ett tappert italienskt landslag räckte inte till när världens bästa landslag trappade upp sin höga nivå ett antal nivåer till. Vi som efterlyst ett snabbare spel från Spanien fick det som på beställning och det fanns ingenting ett naivt Italien kunde sätta emot.

Naivt? kanske ni tänker, ja naivt. Att försöka utmanövrera Spanien genom att äga bollen och spela på deras villkor är troligen det sämsta sättet att försöka få hål på och besegra dem.

"Finns många positiva saker att ta med sig"

Italien riskerar för mycket bakåt med just det spelet och om olyckan skrattar laget i ansiktet som i går kväll finns det inget man kan göra åt det. Missade chanser, försvarsmisstag, skada på Giorgio Chiellini, Thiago Motta byts in och byts ut skadad några minuter efter. Allt det är otur, eller är det medvetna chansningar från Cesare Prandelli som gick fel? Vi kommer troligen inte få veta. Men vi kan spekulera.

Det finns några positiva saker att ta med sig som Italienfantast. Det är bland annat hur en helt uträknad fotbollsnation, med på förhand dålig trupp sett till tidigare mästerskap i virrvarret av spelskandaler och allmän oro gick ut och spelade en positiv och offensiv fotboll som Italien i folks ögon aldrig har kunnat spela. Italien gick ut och gjorde den ena fantastiska insatsen efter den andra.

"Italien krossade myterna"

England spelades ut och vi började drömma lite försiktigt. Hur många förväntade sig att få se en match som den mot Tyskland? Den fick vi också njuta av och vi började drömma ännu mer. I går krossades drömmen, men vi kan utöver krossade drömmar ta med oss krossade myter. Myter om tråkig, defensiv och cynisk italiensk fotboll. För hade den italienska fotbollen varit tråkig och cynisk mot Spanien, hade det inte slutat 4-0.

Slutligen är det bara att applådera Spanien. De spelar fotboll på flera nivåer högre än alla andra, något som Gianluigi Buffon konstaterade efter den första matchen lagen emellan. Det är beundransvärt att se dem spela fotboll när dem gör det som i går kväll. Äras de som äras bör och det är mästarna som snor åt sig äran från det här mästerskapet. Men vi som håller Italien kärt glömmer aldrig det landslag som fick oss att drömma, även om drömmarna till slut krossades så är vår vinst att myterna om Italien också krossades.

EM
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!