Schalkes kampsång upprör muslimer

- 05/08/2009, 10:57 -

Fansen sjunger att Muhammed inte vet något om fotboll.

I 85 år har supportrarna till Bundesligaklubben Schalke 04 sjungit att profeten Muhammed inte vet något om fotboll. Något som nu har nått turkiska medier och utlöst en proteststorm bland europeiska muslimer. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Det är i Schalkes kampsång, i den tredje versen, som texten gör gällande att "Mohammed war ein Prophet, der vom Fuballspielen nichts versteht [...]". Fritt översatt till svenska betyder detta: "Muhammed är en profet, som inte något om fotboll vet [...]".

Den tredje versen fortsätter sedan "[...] men av alla färger som finns, valde han blått och vitt.". Och kampsången är i huvudsak en hyllning till Schalkes blåvita klubbfärger. Men när sångtexten nu har nått en bredare allmänhet, så är det den första raden i vers tre som folk, föga överraskande, har reagerat på.

Enligt Süddeutsche Zeitung har klubben fått ta emot hundratals mejl från muslimska Schalkefans från hela Europa som hotar med bojkott om inte texten ändras. Klubben meddelar dock att en ändring inte kan bli aktuell förrän en islamistisk expert har analyserat texten.

Se Schalkesfansen sjunga sin kampsång. Den omdiskuterade textraden kommer cirka 2:20 in i klippet.

Skrivet av: