Snart börjar matchernas match

Som vanligt är Romderbyt oändligt mycket viktigare än en vanlig match.


Under större delen av den italienska fotbollshistorien har varken Roma eller Lazio legat i toppen av Serie A. Just därför har derbyt mellan klubbarna blivit så mycket viktigare: en seger mot ärkerivalen har i fansens ögon uppvägt brist på andra framgångar. Det brukar också hävdas att derbyts oerhörda betydelse hos spelare och supportrar har bidragit till att Roma och Lazio tillsammans bara har fem scudetti. Dels för att det blir extra viktigt att vinna om rivalen har chans på en topplacering och dels för att alla andra matcher underskuggas av derbyt.

Inför vårderbyt i år var Roma inblandat i toppstriden, medan Lazio hade en tung period. Typiskt nog vann de sistnämnda med 3-2, en segern som bidrog till att Inter kunde vinna Serie A med knapp marginal.

I år är förhållandena omvändna: Lazio har börjat säsongen övertygande, inte minst har lagets argentinske anfallare Mauro Zárate varit seriens stora utropstecken. Roma däremot, har inlett Serie A katastrofalt. Laget ligger fyra från slutet, med åtta poäng efter elva matcher. Hittills har Romas ledning visat stort tålamod med tränaren Luciano Spaletti,

– Resultatet blir svårt att förutse. Vi kommer till matchen som Lazio har gjort under de senaste åren, precis likadant, säger Luciano Spalletti till La Gazzetta dello Sport.

Lazios lagkapten Cristian Brocchi kommer till matchen med gott självförtroende.

– Vi tar oss an derbyt med gott mod. Vi springer ut på planen för att försöka spinna vidare på det flytet vi är inne i och för att ligga högt i tabellen även i fortsättningen, säger Cristian Brocchi till Corriere dello Sport.

Romatränaren Spalletti menar att hans spelare är ordentligt laddade.

– Vid sådana här tillfällen finns alltid den omvända risken: att vara allt för taggad kan leda till ner nervositet och att man vill för mycket. Trots den situation som vi går i genom måste vi vara oss själva, säger Luciano Spalletti till La Gazzetta dello Sport.

Som vanligt den här säsongen är det osäkert in i det sista om Romas kapten Francesco Totti kan spela. Däremot kommer Daniele De Rossi kunna spela – om än med smärtor.

I Lazio är Matuzalem, Firmani och Manfredini skadade.

Matchen sänds i Canal Plus Sport1 med start 20.30.

Så har det gått de senaste fem åren:

2008 Lazio - Roma 3 - 2

2007 Roma - Lazio 3 - 2

2006 Lazio - Roma 3 - 0

2006 Lazio - Roma 0 - 2

2005 Roma - Lazio 1 - 1

2005 Roma - Lazio 0 - 0

2004 Lazio - Roma 3 - 1

2004 Lazio - Roma 1 - 1

2003 Roma - Lazio 2 - 0

2003 Lazio - Roma 1 - 2

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

3 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.