Svensk ökenvandring i Europa

I kväll kan Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg äntligen spräcka nollan.


Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg är våra två största anfallare i Europa. Men den ene är mycket större än den andre. Båda är erkända målskyttar i sina respektive ligor. Men ändå står stjärnorna på noll i antal gjorda mål i Champions League den här säsongen. Något som kan förändras i kväll när Rosenbergs Werder Bremen och Ibrahimovic Inter återigen intar scenen.

Hyllas för misslyckat skott

Zlatan Ibrahimovic har stundtalt visat upp ett makalöst spelsinne och gjort både snygga och viktiga mål för sitt Inter. Såpass snygga mål att tränaren José Mourinho efterlyser fler enkla, fula mål från sin nye favorit. Hittills har det blivit sju mål för den trefaldige guldbollenvinnaren. Ena snyggare än den andra. I ligan verkar allt gå Zlatan väg. Det räcker oftast att skjuta galet utanför så hyllas svensken för sin fina blick för spelet. Som mot Juventus när hans totalt misslyckade halvvolley snappades upp av Sulley Muntari som gav Inter segern. Tack vare framgångarna i Serie A har Zlatan seglat upp som en utmanare till den stora guldbollen även om han ännu inte presterat i Europa som till exempel Kaká, Lionel Messi och Christiano Ronaldo.

Drogba + Zlatan = sant?

I mästarligan har Zlatan mest synts till i assistligan. Efter fyra omgångar är han fortfarande mållös. Något som måste förändras om Inter ska ha någon chans i slutspelet. Nu letar tränaren Mourinho en ny lekkamrat för Zlatan längst fram i tidigare favoriten Didier Drogba från Chelsea. Drogba är känd för att vara en enmanna-anfall som kan förhoppningsvis öppna upp lite för vår supersvensk. Men det är inte förrän i januari. Tills dess får Ibrahimovic klara sig med en formstark Adriano som återigen får tränarens förtroende efter en period där han var utfryst på grund av gamla vanor. Vid en vinst mot Panathinaikos kan Zlatan & co: definitivt säkra spel i åttondelsfinalen och återigen koncentrera sig på Serie A.

Tre poäng är också vad tyskarna behöver för att hålla liv i sina Champions League-drömmar. Werder Bremen har ännu inte lyckats ta en vinst i årets upplaga. Tre kryssmatcher följdes upp av förnedrande 0-3 mot Panathinaikos hemma på Weserstadion. Trots spelare som Diego och Torsten Frings har Bremen år efter år misslyckats med att vinna stora matcher. Den här säsongen är inget undantag. Rosenbergs målform kan jämföras med klubblagets, målglada i Bundesliga - ökenvandring i Champions League. Tre mål på fyra matcher är inte något tyskarna vill hänga i julgranen.

Poängtvång

För Rosenberg är bortamötet med Anorthosis Famagusta otroligt viktigt. I klubblaget har han snart inte gjort mål på en månad. I landslaget får han numera nöta bänk då hans närmaste konkurrenter är guldbollenvinnaren Ibrahimovic och lagkaptenen Henrik Larsson. Misslyckas Werder Bremen och Rosenberg (om han startar) med att ta poäng mot Anorthosis kan tyskarna glömma spel i åttondelen och kanske till och med Uefa-cupen. För Rosenberg betyder det i så fall ännu en vinter i Bundesliga utan chans på Europaframgångar. Något varken han, det svenska folket eller Lars Lagerbäck vill.

Rosenbergs vill peta Larsson i landslaget. Ibrahimovic vill bli världens bästa spelare. För att nå dit krävs mål i Europa för båda dessa herrar. Och i kväll serveras en ny chans.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.