Vad sysslar Real Madrid med?

När Johan Cruijff lämnade Ajax för Barcelona 1973 sa han att han ”aldrig skulle kunna tänka sig att spela för en klubb med kopplingar till diktatorn Franco”. Holländaren syftade givetvis på Real Madrid. Senare följde han upp uttalandet genom att döpa sin son efter Kataloniens skyddshelgon Jordi – ett namn som var förbjudet av Francoregimen. Efter hårda duster med myndigheterna som menade att hans son skulle heta Jorge fick han till slut sin vilja i genom.

Cruijff gjorde även succé på planen, klubben vann ligan för första gången på fjorton år under hans första säsong.

Snart hamnade även Cruijffs hårdskjutande holländske polare Johan Neeskens i Bara – och sedan dess har Barcelona varit det naturliga valet för holländare som har blivit för bra för sin egen liga. Ronald Koemann, bröderna De Boer, Overmars, Witschge, Reiziger, Bogarde, Cocu, Zenden, Kluivert, van Bronckhorst, van Bommel har alla spelat i den katalanska storklubben. Rinus Michel, Luis van Gaal och Frank Rijkaard har varit dess tränare.

Holländare är som vi alla vet lite knepiga. Tänk bara på de jobbiga orangeklädda horderna i blonda lösflätor som brukar överskölja stora mästerskap som gräshoppesvärmar från helvetet. Jag har själv ett par bra kompisar från Holland. De känns lite mindre knäppa än de flesta av sina landsmän, men även de bär på ett stråk av den där självrättfärdiga holländskheten, parat med en bångstyrig individualism. Holländare är som gjorda för Barcelona – och då menar jag både staden och klubben – med dess självsäkra egensinnighet, dess kosmopolitiska nationalism, dess ”Mer än en klubb”-slogan.

Nu är Real Madrid på väg att köpa Klaas-Jan Huntelaar till en trupp där redan holländrna Arjen Robben, Wesley Sneijder, Royston Drenthe, Rafael van der Vaart och Ruud van Nistelrooy spelar.

Vart är världen på väg?

Cruyff kommer till Barcelona 1973:

Holländska idioter leker bombanfall i Frankfurt 2006:

Holländare invaderar Bern 2008:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.